15 pravila za ravan stomak – www.kragujevcanka.rs

15 pravila za ravan stomak

Kako biste imali što ravniji stomak, morate u svoj život uneti i neke promene, a mi vam donosimo odlične savete.

Opustite se
Stres i nervoza podstiču proizvodnju kortizola, hormona koji pomaže telu da skladišti masti naročito u delu abdomena. Praktikujte duboko disanje. To je, naime, vežba koja snižava nivo stresa pa na svaki sat uzmite kratku pauzu, udahnite pet do deset puta duboko. Dok udišete izbrojte do pet, dok izdišete do deset.

Sedite i pojedite
Naime, ako jedete premalo, telo je u pripravnosti i „podešeno je“ na izgladnjivanje. Zato će svu kaloričnu hranu koju unesete u organizam uskladištiti umesto da je sagori, zbog „straha“ da će opet brzo doći u fazu izgladnjivanja.

Radite kardio vežbe
Mišići su metabolički više aktivni nego masno tkivo, što znači da što ih više imate, brži vam je metabolizam. Tom Holand, lični trener, savetuje da nedeljno vežbate onoliko minuta koliko kilograma imate, ali računajući u američkoj mernoj jedinici. Dakle, 65 kilograma je 145 lb i toliko minuta treba vežbati. Ako imate recimo 80 kilograma, to je 175 lb i nedeljno morate vežbati toliko minuta, koje ćete, naravno, rasporediti po danima.

Jedite integralne žitarice
Studija Pen stejt i Univerziteta Tafts, otkrile su, svaka u svom istraživanju, da ljudi koji jedu više integralnih žitarica, a manje rafinisanih ugljenih hidrata imaju manje masnoća u struku.

Kad vežbate, obuhvatite sve mišiće
Trener poznatih Ganar Peterson, koji radi sa Sofijom Vergarom i Kim Kardašijan, kaže da treba raditi vežbe za prednji deo stomaka, zatim frontalne pokrete, kako bi se ojačali mišići sa strane i rotacione kako bi se obuhvatili baš svi mišići.

Pijte zeleni čaj
Mnoga istraživanja pokazala su da antioksidansi iz zelenog čaja podstiču metabolizam i povoljno deluju na područje stomaka.

Posegnite za biljkama
Metvica, kamilica i đumbir smanjuju nadutost, a blagotvorno deluju na ceo probavni trakt. Ako ne volite ove napitke, dobra alternativa je ananas, koji takođe sadrži bromelin, enzim koji ima isto dejstvo na probavu kao i ove biljke.

Smanjite unos šećera
Neke američke studije pokazale su da prosečni Amerikanac u organizam dnevno unese 20 čajnih kašika šećera. Većina tog šećera nije ni svesna jer se nalazi u zamrznutim večerama, jogurtima, umacima za salatu. To je dodatnih 325 kalorija na dan, a osim tog podatka važno je znati da šećer povećava proizvodnju insulina, koji usporava metabolizam.

Držite se pravila deset odsto
Trener Holand savetuje da deset odsto vežbanja uvek rezervišete za trbušne mišiće. Dakle, ako vežbate sat, šest minuta odvojite za trbušnjake.

Jednostavno večerajte
Za večeru jedite samo proteine i zeleno povrće. Izbegavajte deserte i tešku hranu, pogotovo pre godišnjeg odmora i skidanja u bikini.

Vodite dnevnik ishrane
Zapisujte šta jedete i zapamtite nakon koje hrane ste se osećali naduto.

Jedite hranu bogatu kalijumom i kalcijumom
Telo može zadržavati više vode ako je nivo kalijuma i kalcijuma u ​​organizmu mali. Kako biste zadržali njihov nivo, jedite spanać, banane, mahunarke, urme, jogurt, suvo grožđe, ribu, sos od paradajza, krompir.

Izbegavajte prženu hranu
Masnoće u prženoj hrani sporije se vare i zbog njih ćete se osećati teško i naduto.

Pojačajte intenzitet vežbanja
Svojim uobičajenim kardio-vežbama dodajte intenzitet i više ćete kalorija potrošiti tokom vežbanja. Lični trener Peterson savetuje da sprint na biciklu, pokretnoj traci, plivanju ili bilo čemu drugom može trajati 10, 20 ili 30 sekundi. Nakon malog predaha opet možete ubaciti jedan brži set vežbanja.

Smejte se
Smeh će podstaći mišiće da se kontrahuju, kaže Peterson. Naravno, to nije sve što treba činiti, ali je odličan izgovor za zabavljanje.

pronadjimeru.com

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.