Boza je osvežavajuće piće, čija tradicija ispijanja datira još iz Otomanskog carstva. Saznajte kako bozom možete ojačati imunitet, uz vrlo jednostavan recept za pripremu.

Danas, ovaj pomalo već zaboravljen napitak, popularan je u Turskoj, Bugarskoj, Rumuniji i balkanskim zemljama. Bogat je vitaminima A, B i E, gvožđem, a cenjen kao piće koje puni telo snagom. Recept za bozu je jednostavan.

Potrebno vam je 500 grama kukuruznog brašna, 7 litara mlake vode, 20 grama kvasca i 500 grama šećera.

Kukuruzno brašno stavite u veći lonac ili posudu, uspite 5 litara vode i ostavite preko noći. Ujutro stavite na šporet i kuvajte dva sata mešajući povremeno. Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji par sati. Nakon toga u smesu umešajte kvasac razmućen sa 2 litra mlake vode i ostavite da “kisne” do sutradan. Sledeći dan procedite tečnost kroz gazu i dodajte šećer. Rashladite napitak, po želji dekorišite mlevenim cimetom i služite sa ledom.

No Comments Yet

Leave a Reply