Poznato je koliko je Heliko bakterija „dosadna“ i opasna. Kao glavni uzročnik gastritisa, ali i nekih ozbiljnijih manifestacija, poput čireva na želucu, Helicobacter Pylori može zadati mnogo problema, ako se ne leči na vreme.

Smatra se da je više od 50% svetske populacije zaraženo ovom bakterijom. Po kojim znacima možete prepoznati Heliko bakteriju i uz pomoć kojih namirnica se najbolje i najbrže možete nje osloboditi pročitajte u tekstu koji smo pripremili za vas.

Koji su simptomi Helicobacter Pylori?

Infekcija heliko bakterijom neće kod svih ljudi izazvati iste simptome, a nekad može proći i bez vidljivih znaka. Ipak, najčešći ukazatelji na upalu izazvanu ovim mikroorganizmom biće konstantna mučnina i povraćanje, nadimanje i gorušica, kao i gubitak na težini, osećaj praznog želuca, neprijatan zadah iz usta i bolovi u predelu stomaka i želuca.

U zavisnosti od organizma do organizma, simptomi mogu biti blaži ili intenzivniji. Ovakve i slične probavne smetnje neće uvek biti razlog za odlazak lekaru. Međutim, ako potraju duže od nedelju dana, to je definitivno znak za uzbunu i neophodnu medicinsku negu. Ukoliko lekar posumnja na prisustvo Heliko bakterije u želucu i stomaku, uputiće vas na ispitivanje kod specijaliste gastroenterologije. Lekar specijalista će vas pripremiti za testiranja i na osnovu rezultata prepisati odgovarajuću terapiju. Postoje različiti testovi koji mogu potvrditi prisustvo Helicobacter Pylori u telu, od brzih seroloških testova do izuzetno preciznih endoskopskih pregleda želuca koji se rade u ordinaciji gastroenterologa.

Helico pylori je bakterija koja se nastanjuje u stomaku i obično uzrokuje gastritis, ali u nekim slučajevima ova infekcija može dovesti i do drugih problema kao što su rak želuca, čir, nedostatak vitamina B12, anemija, dijabetes i masna jetra.

Pored svih tegoba i upalnih procesa u digestivnom traktu koje izaziva, helikobakterija ima i izrazito negativan uticaj na imuni sistem. Zbog toga se preporučuje brzo reagovanje, dosledno praćenje saveta lekara i sprovođenje odgovarajuće dijete, odnosno plana ishrane pored medikamentne terapije.

Heliko bakterija prirodno lečenje i ishrana

Tokom lečenja Heliko bakterije treba izbegavati hranu koja podstiče lučenje želučanog soka, poput kafe, crnog čaja i gaziranih napitaka, kao i hranu koja iritira stomak, poput bibera i prerađenog i masnog mesa. Tako kobasice i slanina definitivno ne bi smele da se nađu na vašem tanjiru.

Umesto ovih, opredelite se za neke od mnogih prirodnih namirnica koje mogu pomoći kod problema izazvanih heliko bakterijom. 

Voće i povrće

Nekiselo voće i kuvano povrće poboljšavaju funkciju creva i proces varenja, pa se i te kako preporučuju u ishrani tokom lečenja Heliko bakterije. U svakodnevni jelovnik treba uvrstiti određeno voće koje onemogućava rast ove bakterije. To su maline, jagode, kupine i borovnice, i bobičasto voće uopšte. Posebno je korisna brusnica, koja deluje dvostruko: sadrži proantocijanidine koji ubijaju bakterije i sprečava da se heliko bakterija lepi na sluz želuca. Ukoliko se opredelite za sok od brusnice, ne zaboravite da ne bi trebalo da sadrži šećer i aditive.

Što se povrća tiče, kao najefikasniji u borbi protiv ove bakterije pokazali su se kupus, brokoli i karfiol. Zahvaljujući svom sastavu smanjuju razmnožavanje bakterija, lako se vare, pa nisu teške za želudac i ne izazivaju nikakav bol.

Probiotici

Za sve koji pate zbog Heliko bakterije u organizmu preporučuje se svakodnevno uzimanje probiotika. Tu su jogurt i kefir na prvom mestu, ali ako ima potrebe za tim postoje i dodaci u vidu praha ili kapsula.

Probiotici su zapravo takozvane dobre bakterije koje žive u crevima i podstiču proizvodnju supstanci koje se bore protiv Helicobacter Pylori. Na taj način, smanjuju se svi neželjeni efekti koji mogu pratiti lečenje bolesti, poput dijareje, opstipacije i loše probave.

Bela mesa i riba

Kao namirnice sa niskom koncentracijom masti, belo meso i riba pomažu u varenju i sprečavaju da hrana ostane predugo u stomaku, uzrokujući bol i osećaj sitosti tokom lečenja. Najbolje je da se ovo meso jede kuvano sa malo soli i lovorovim listom. Tako neće biti bez ukusa, a u želucu se neće stvarati kiselina. Meso i ribu možete pripremati i na roštilju, pritom koristite maslinovo ulje ili kašiku vode umesto masti i drugih ulja. Pečenje u rerni je takođe moguće, bez ulja i previše začina, dok se prženje nikako ne preporučuje.

Đumbir

Đumbir je jedan od najboljih prirodnih lekova za stomačne tegobe, a to uključuje i infekcije izazvane heliko bakterijom. Zahvaljujući svom antibakterijskom dejstvu, đumbir smanjuje upalu, a uz to štiti želudačnu sluz i inhibira rast bakterija.

Hrana koju obavezno treba izbegavati

Pored već pomenute kafe i prženih mesa, postoji dugačak spisak namirnica koje bi trebalo zaobići u širokom luku kada se lečite od infekcije Heliko bakterijom.

Tu je, pre svega, čokolada koja kao i kafa i crni čaj, sadrži kofein – supstancu koja podstiče kretanje želuca i lučenje želučanog soka, izazivajući tako veću iritaciju. Da biste izbegli bol i refluks kiseline, poželjno je da ne konzumirate bezalkoholna i gazirana pića. Alkoholna pića su takođe na listi stvari koje treba preskočiti, jer povećavaju upalu želuca.

Limun, pomorandža, ananas i kiselo voće uopšte, nije poželjno u toku lečenja jer pored gorušice izaziva i bol u stomaku. 

Sve one namirnice koje otežavaju varenje zapravo trebalo bi izbaciti iz ishrane. Tu spadaju biber i drugi jaki začini, zatim beli luk, senf, kečap, majonez, soja sos, sos od belog luka, ali i masno meso, pržena hrana, kao i žuti sirevi bogati mastima.

Osetljiv stomak i creva posebno će iritirati prerađena mesa i konzervirana hrana, jer imaju puno konzervansa i hemijskih dodataka, te uvećavaju upalu.

Čajevi kao prirodni lek protiv Heliko bakterije

Pored bitnih promena u režimu ishrane, čajevi igraju veliku ulogu u lečenju Heliko bakterije. Možete kuvati čaj od kamilice i nane ili pak praviti posebne biljne mešavine koje će umiriti čireve, ublažiti infekciju i iritacije.

Čajevi za gastritis

Za zaustavljanje povraćanja i suzbijanje upale napravite čaj od kamilice i pijte tri šolje dnevno pre obroka.

Korisne će biti i čajne mešavine od hajdučke trave, kamilice, petrovca i kima. Tri supene kašike ove smese poparite sa pola litra ključale vode, ocedite nakon dva sata i pijte u toku dana umesto vode.

Na isti način se priprema i čaj od mešavine sledećih biljaka: po 20 grama belog sleza i crnog omana, lista žalfije, bokvice i dunjinog semena.

Nadraženi želudac i mučnine možete umiriti čajem od nane.

Čajevi za čir na želucu

Pored čaja od kamilice, čir na želucu možete umiriti čajem od lavande. Potopite 2-3 grama osušenih cvetova u šolju ključale vode i ostavite da odstoji do 10 minuta. Pije se pola šolje dva puta dnevno. 

Jedna šolja čaja od matičnjaka u podne i jedna uveče posle obroka takođe će biti delotvorna protiv čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Potrebno je potopiti 2-3 grama osušenih listova matičnjaka u šolju ključale vode i ostaviti da odstoji 5 minuta. Procedi se čaj i pije ohlađen.

Protivupalno dejstvo čaja od sladića umiriće grčeve na želucu. Napravite mešavinu od 20 grama korena sladića, 20 grama kamilice, 5 grama ljute nane, 5 grama listova matičnjaka. Jednu kafenu kašiku mešavine prelijte sa 250ml vrele vode. Pošto odstoji 5 minuta, procedite i popijte šolju nakon obroka.

U kombinaciji sa antibiotskom terapijom i adekvatnom ishranom, ovi čajevi će ubrzati proces izlečenja i osloboditi vas Heliko bakterije i svih pratećih tegoba.

Autor: Srbijanka Stanković