Kurkuma – lek i začin – www.kragujevcanka.rs

Kurkuma – lek i začin

Ne postoji ni jedan drugi prirodan sastojak na svetu koji je efikasniji za smanjenje upala u telu od kurkume. Kurkuma  utiče prvenstveno na zglobove. Kurkuma čisti jetru i žuč, pomaže kod problema sa probavom, pomaže u lečenju demencije i hormonske neravnoteže. Koristi se kao lek i kao začin.

Kurkuma može da se koristi kao začin jelima pri čemu treba voditi računa da se doda pri kraju kuvanja kako se ne bi uništila lekovita svojstva. U kombinaciji sa crnim biberom njen efekat se pojačava.

Čaj od kurkume se lako priprema tako što se u šolju ključale vode doda pola kašičice mlevene kurkume. Ukusan napitak se dobija i ako se u šolju tolog mleka doda pola kašičice ovog zlatastog začina.

Veoma je bitno da kurkumu ne konzumirate na prazan želudac.

U kombinaciji sa maslinovim uljem dobija se veoma blagotvorna maska za lice. Dovoljno je pola kašičice kurkume i nekoliko kapi maslinovog ulja. Naneti na lice i ostaviti da deluje desetak minuta, zatim oprati lice toplom vodom. Kurkuma otklanja fleke i crvenilo sa kože.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.