Dijete koje obećavaju brzo gubljenje kilograma zasnivaju svoju “funkcionalnost” na smanjenom kalorijskom unosu tokom kraćeg vremenskog perioda (ne duže od 20-ak dana), što nikako nije dobro za organizam! Kako onda da skinete tih par kilograma viška (a ostaje sve manje vremena do važnog događaja kada želite da izgledate vitko)?

U nastavku, donosimo pet praktičnih saveta koji će put ka vitkoj liniji učiniti jednostavnijim i bržim!

#1 Doručkujte – svakog dana!

Ne preskačite doručak i zaboravite na izgovor da ujutru nemate apetit. Ovsena kaša sa polovinim banane, kuvano jaje, omlet, šunka, tvrdi sir, dvopek – možete i treba da doručkujete.  Kada doručkujete pravilno, nivo šećera u krvi ostaje stabilan tokom celog dana i neće vam se desiti “napadi” gladi i posledično – prejedanje.

#2 Promenite navike: zube operite odmah nakon večere

Umesto da zube perete pred spavanje, temeljno ih operite i očistite koncem nakon večere. Ukus paste i vodice za ispiranje usne duplje, smanjiće želju za kasnijim obrokom.

#3 Ne konzumirajte “osvežavajuće” napitke

Prepuni šećera, veštačkih aroma i boja, gazirani (ali i negazirani) sokovi nemaju “upotrebnu” vrednost za telo, ne gase žeđ, nadimaju, doprinose taloženju masnih naslaga i gojenju, utiču na rad hormona. Kada želite da popijete čašu soka uvek odaberite one sa 100% voćnim sadržajem koji sadrže samo prirodno prisutne šećere iz voća (Happy Day 100% pomorandža je favorit u našoj redakciji). 🙂 Ili popijte čašu vode u koju ste iscedile malo limuna i dodale seckane, sveže listiće nane.

#4  Sređivanje frižidera

Otvorite frižider i detaljno proučite šta imate na “dohvat ruke”. Sv te zaslađene sokove, voćne jogurte sa šećerom, čokolade, pudinge, kremove i prelive za kafu – sklonite iz kuće. Frižider napunite voćem, povrćem, jajima, pavlakom, tunjevinom, mineralnom vodom, svežim listićima nane, voćnim sokovima. Na taj način, čak i kada odlučite da pojedete nešto nezdravo – nemate šta! 🙂

#5 Pravilo “-10%”

Ključ uspešnog mršavljenja je u postepenom smanjenju unosa kalorija. U početku svaku porciju smanjite za 10%, a kasnije taj procenat povećajte na 20% i 25%. Vizualizacija će vam pomoći u tome. Pogledajte u tanjir sa hranom i podelite ga na deset delova (vizualizujte tu podelu). Jedan deo uklonite iz tanjira (10%), a u ostatku obroka uživajte bez griže savesti! Prijatno! 🙂

No Comments Yet

Leave a Reply