Tri knjige koje treba da pročitate ovog proleća – www.kragujevcanka.rs

Tri knjige koje treba da pročitate ovog proleća

Opet nas je iznenadio sneg i to krajem februara. 🙂 Osim ako ne idete na skijanje, sankanje ili grudvanje sa decom, od aktivnosti u slobodno vreme odaberite pripremu liste knjiga koje ćete pročitati u narednom periodu. Proleće je lepše uz dobre književne naslove. 🙂

Od istorijskih svedočenja i impresivnih biografija, napetih trilera do književnih ostvarenja koja vas u isto vreme rasplaču i nasmeju – ovo je naša preporuka za čitanje.

#1 “Čovek po imenu Uve” Fredrik Bakman 

Smejte se i plačite istovrmeno – ovakve emocije će se smenjivati stranu za stranom romana koji je u poptunosti osvojio čitaoce širom sveta. A ko je zapravo Uve? Uve je možda baš vaš stari komšija. Ili prolaznik kojeg viđate svako jutro dok kupujete hleb i kućne potrebštine. Uve je “matoro džangrizalo”, Uve želi da je “sve pod konac”, Uve (ne) voli mačke i smatra da su programeri jako glupi ljudi, Uve ne razume moderne računare i veruje samo jednom brendu automobila, Uve udara klovnove i ima jako “dosadne” komšije i – Uve želi da umre.

#2 “Katarina Velika, portret jedne žene” Robert K. Mesi

Kakva žena, kakav svet, kakva biografija! (USA Today)

Od Sofije od Anhalt-Cerbsta do Katrine Velike koja na carski presto Rusije dolazi državnim udarom – zbacivši muža sa prestola. Upoznajte svet Katarine Velike, njene svakodnevne obaveze, brige i nadanja. Saznajte brojne zanimljivosti o istoriji Rusije, Katarininim ljubavima i kićanki za mač vojnika Preobraženskog puka koja je promenila istoriju (i Katarinin život). Nezaboravna slika poslednje žene koja je vladala Rusijom!

#3 “Dete 44” Tom Rob Smit

Čitajući ovaj roman bićete u konstantnom grču – i ovo je najpozitivniji komentar koji vam neko može dati na račun književnog ostvarenja Smita. Obavezno pogledajte istoimeni film u kojem ulogu Lava Demidova igra Tom Hardi (naravno, nakon čitanja romana).

U Staljinovom Sovjetskom Savezu zločin ne postoji. Ali ipak milioni žive u strahu. Najmanja sumnja u nelojalnost ili pogrešna reč u pogrešno vreme nevinu osobu može osuditi na smrt. Oficir Državne bezbednosti Lav Demidov, ratni heroj i idealista, veruje da pomaže u stvaranju savršenog društva. Nakon što prisustvuje propitivanju jednog nevinog čoveka, Lav počinje da se koleba, i pošto dobije naređenje da sprovede istragu o svojoj ženi Raisi, primoran je da odluči kome je zaista odan. A onda se dešava nemoguće. Ubica koji ne bira žrtve ostavlja svoj krvavi trag širom zemlje. Sve u šta je Lav ikada verovao ruši se. Iako su ga neprijatelji prokazali, a on i Raisa su proterani, Lav rizikuje sve kako bi pronašao kriminalca čije samo postojanje država ne priznaje. U bekstvu Lav otkriva da pravu opasnost ne predstavlja ubica koga pokušava da uhvati, već zemlja koju pokušava da zaštiti. (www.laguna.rs)

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.