Još uvek imate vremena za dobar start! 

28 od 35 Kragujevčanki u 2019. zakoračilo je na “levu nogu”. Imamo plan kako da propuste i greške okrenete u svoju korist!

U sezoni praznika teško je pridržavati se novogodišnjih odluka, naročito ako su na vašoj listi: korekcija ishrane, mršavljanje, poslovni uspesi. Razlozi su prilično očigledni: bogata praznična trpeza, višak slobodnog vremena, nedostatak motivacije i hladno vreme.

Čini se da su planovi i ciljevi za 2019. godinu postali masovna generalizacija svakodnevnog života. Zapitajte se da li je baš TA stavka sa opšte liste želja potrebna da biste 2019. učinile godinom za pamćenje (po lepom, podrazumeva se).

Istraživala sam, i u razgovoru sa psihoterapeutima i ženama koje ne veruju da je početak godine nužno ulaznica za bolji život, došla do zakjučka kojih 7 stvari možete da uradite već danas da biste bile bolja, srećnija i uspešnija verzija sebe u ovoj godini. Nastavite sa praktikovanjem stavki sa ove (neobične) liste tokom cele godine i uživajte u pozitivnoj klimi koju ćete kreirati za sebe.

#1 Sada je ta specijalna prilika

Čuvate omiljeni parfem ili haljinu za specijalne prilike? Koristite najlepše čaše i pribor samo kada vam dođu gosti? Palite omiljenu, aromatičnu sveću samo za posebne prilike? Zaboravite na čuvnje stvari za specijalne prilike! Popijte jutarnju kafu iz omiljene šoljice (koju čuvate za goste), koristite omiljeni parfem kada idete samo do prodavnice, obucite najlepšu haljinu kad god poželite. 🙂 Jer… specijalne prilike ne postoje. Ovaj trenutak, dan i vaš život su specijalna prilika.

#2 Delite

Knjige, recepte, garderobu, savete, znanje i ono najvrednije što imate – svoje VREME sa dragim ljudima. Učiniće vas srećnim kada u istom romanu koji ste pročitale uživa i vaša sestra ili prijateljica, kada se vaša omiljena ogrlica “uklopi” u sestrin stajling za venčanje, kada vaših pet minuta vremena pomogne kolegi da efikasnije realizuje tekući projektni zadatak.

#3 Kupujte domaće proizvode

Kad god je to moguće (a verujte da je moguće često) kupujte od lokalnog stanovništva ili manjih, porodičnih firmi. Salatu i voće možete kupovati na pijaci umesto u marketu internacionalnog lanca. Garderobu takođe, a zašto da ne i kozmetiku? Nije li lep osećaj kada znate da vaš novac odlazi u ruke porodici iz komšiluka, roditeljima koji imaju velike planove za školovanje deteta, ženi koja je bila dovoljno hrabra da otpočne sopstveni posao?

#4 Aktivno slušajte (i zahtevajte to od drugih)

Za početak – ostavite mobilni telefon u torbi kada večerate, pijete kafu ili šetate sa prijateljima. Zahtevajte to i od njih! Instagram Story može da sačeka, kao i odogovor na taj email, upit, poziv sa posla. Slušajte šta vam sagovornik priča, postavljajte pitanja – pokažite da ste TU i SADA.

#5 Pažljivo sa informacijama

Netačne i informacije koje nemaju pozitivnu konotacju ne treba da delite sa drugima, “upijate” od drugih i generalno govoreći – opterećujete sebe. Šta se vas uostalom tiče da li je X uradila Y i zbog toga dovela to Z? Imate mnogo korisnijih informacija koje treba da razmenite sa dragim ljudima i skladištite u svom umu.

#6 Happy Hour

Vrlo je jednostavno – svakog dana odvojite sat vremena samo za sebe i radite ono u čemu bez rezerve uživate! Trening, čitanje, gledanje serije, vođenje dnevnika, priprema obroka, šetnja, učenje, ulepšavanje…

#7 Recite kako se osećate

Ništa ne deluje tako jednostavno, a opet tako teško za realizovati. Pokušajte već sada: recit svom odrazu u ogledalu ili osobi koja je pored vas kako se osećate u ovom trenutku. Da li ste srećni, umorni, pospani? Naravno, podrazumeva se da nećete opterećivati druge pričom o sopstvenim osećanjima, ali ova vežba navešće vas da podelite emocije i osećanja sa relevantnim subjektima onda kada je to potrebno. Sa partnerom, porodicom, prijateljima. Povredila vas je nemarnost koleginice? Recite joj to i konstruktivno rešite konflikt. Smeta vam nešto u ponašanju partnera? Recite mu kako njegovo ponašanje čini da se osećate, a ne da on nužno greši u svojim postupcima.