Da sumiramo: koje mere predostrožnosti treba poštovati?

U jeku epidemije, imamo utisak da se svojim ponašanjem možemo dovesti u rizik i zaraziti akutuelnim koronavirusom. Odlazak u nabavku i po druge potrebštine – da li je sigurno sve to uneti u kuću? Nesigurnost neće nestati ni kada mere zabrane kretanja budu popuštale.

Osnovna stvar koju treba shvatiti jeste to da je COVID-19 nova i nedovoljno ispitana oblast, još uvek ne postoje konkretna istraživanja u vezi sa novim koronavirusom i posledicama koje izaziva. U cilju prikupljanja i distribucije relevantnih informacija, a sa namerom da potražimo i drugo mišljenje, istražili smo neke od preporuka eminentnih lekara na međunarodnom nivou. Infektolog i profesor sa prestižnog univerziteta u SAD (Yale University), dr Jozef Vinec, naglasio je da treba poštovati sve moguće mere predostrožnosti, ali se takođe njima ne treba opterećivati.

„Do sada nisam naišao na dokaze da je odlazak u nabavku, po novine na trafiku i slično dovelo da se neki pojedinac zarazi koronavirusom. Postoji mogućnost da se to desi i može da se desi, ali postoji mnogo diskutabilnih činjenica u svemu tome. Ne postoji ništa savršeno na ovom svetu, a pokušaj da higijenski i sanitarni uslovi budu savršeni može biti kontraproduktivan.“ – izjavio je on za WEBMD.

Profesor sa prestižnog univerziteta savetuje da se ostaje kod kuće što je više moguće, takođe savetuje osnovne mere koje se moraju preduzimati svakodnevno: pranje ruku što je više puta moguće, korišćenje sredstva za dezinfekciju ruku kada smo van kuće i  držanje odstojanja od bar 2 metra između ljudi. 

Svaki put kada dolazimo u kontakt sa stvarima koje je moglo dodirnuti dosta ljudi, potrebno je biti oprezan. 

Profesor se slaže i sa osoboma koja poštuju striktnije mere – „ Razumem i ljude koji brinu o nevidljivom neprijatelju i potencijalnoj zarazi koja preti svima nama. Sve što mogu da kažem jeste da koristimo zdrav razum, ne mislimo previše i pokušamo da uživamo u vremenu koje provodimo kod kuće. I ovo vreme će proći, kao i epidemija.“

Održavanje pravilne higijene doma

 • Namirnice i nabavka: prema savetima profesora sa Hardvardskog univerziteta, dovoljno je oprati ruke kada se vratite iz nabavke, kao i opet oprati ruke nakon odlaganja namirnica. Poluživot virusa na takvim površinama je kratak. Ukoliko ne koristite proizvode odmah nakon nabavke, kada je moguće da se koronavirus nalazi na pakovanju, vrlo je moguće da će virus umreti do trenutka kada budete imali potrebu za tom namirnicom. 
 • Čišćenje kuće: ukoliko je neko u  vašoj kući bolestan, potrebno je svakodnevno brisati površine koje se dodiruju često u toku dana: kvake, prekidače za svetlo i stolove. Možete koristiti proizvode za čišćenje koji se koriste u domaćinstvu, ili rastvor od 4 kafene kašičice varikine na litar vode. Međutim, ukoliko ne izlazite često i niko vas ne posećuje, možete se malo opustiti, regularno čišćenje kuće je sasvim dovoljno.
 • Majstori: Ukoliko se nešto pokvari, i potrebno je pozvati majstora, a majstor treba da uđe u vaš dom, potrebno je preduzeti mere predostrožnosti. Majstori dolaze u kontakt s ljudima, te je potrebno održavati distancu. Nakon završetka popravke, potrebno je prebrisati sve površine s kojima je majstor dolazio u kontakt kao i dobro izluftirati prostorije. 

Sigurno rukovanje hranom

 • Pranje namirnica: nije potrebno da sve namirnice zasebno perete vodom i sapunicom. FDA (Food and Drug Administration) savetuje da se to uopšte ne radi. Čak i pre epidemije koronavirusom, kao i sada, u jeku epidemije, dovoljno je da vaše voće i povrće temeljno operete pod mlazom vode. 
 • Zamrzavanje i kuvanje hrane: da, koronavirus verovatno možete preživeti temperaturu zamrzivača. Ukoliko vas brinu proizvodi koje odlažete u zamrzivač, možete kesu ili kutiju pre odlaganja obrisati. S druge strane, visoka temperatura ubija virus, te kuvajte hranu na temperaturi od minimum 80 stepeni Celzijusove skale. Ali, da napomenemo, ne postoje dokazi da se infekcija koronavirusom prenosi preko hrane, stoga , ne treba se opterećivati ovim stvarima. 
 • Dostava hrane: Ukoliko želite da naručite hranu, slobodno to uradite. Zapamtite, male su šanse da se infekcija koronavirusom prenosi preko onoga što jedemo. Što se tiče pakovanja, pranje ruku opet ima ključnu ulogu – operite ruke pa potom prebacite hranu u svoje sudove. Bacite kesu i kutije u kojima se hrana nalazila i opet operite ruke. Ostaje da uživate u hrani koju niste morali da spremate. Rizik za infekciju je nizak, ali i da postoji, merama predostrožnosti (pranje ruku) se ovaj rizik smanjuje na minimum.

Svakodnevnica

 • Odlazak u nabavku: ukoliko ste u mogućnosti, namirnice možete naručiti online i sačekati dostavu. Blizak kontakt između dve osobe je pogodan ja prenošenje infekcije koronavirusom, stoga se online kupovinom rizik za izlaganje infekcije smanjuje na minimum. Međutim, ukoliko morate da izađete iz kuće kako bi obavili nabavku, potrebno je poštovati sve mere predostrožnosti: koristiti zaštitnu masku i rukavice, održavanje distance od bar 2 metra, korišćenje sredstva za dezinfekciju ruku i pranje ruku čim se vratite kući. 
 • Socijalno distanciranje: Recimo da hodate iza nekoga, i da poštujete mere od održavanja distance od bar 2 metra i recimo da taj ko hoda ispred Vas kine, da li ćete proći kroz „oblak“ čestica koje sadrže koronavirus? Dok niko ne može da potvrdi, svi znaci upućuju da nećete – čestice koje se stvaraju prilikom kijanja, a sadrže koronavirus dovoljno su teške da pod uticajem sile Zemljine teže odmah padaju na zemlju. 
 • Povratak u kuću: možda ste već negde pročitali da je važno da se presvučete negde van kuće (na primer u garaži), da naprskate vaše cipele kada ih skinete i da se istuširate čim uđete u kuću. To bi sve trebalo da radite ukoliko ste direktno izloženi riziku od infekcije koronavirusom – medicinski ste radnik. Ukoliko to nije slučaj, sve što je dovoljno jeste da, sada već možete i da pretpostavite, operete ruke. 
 • Rukavice za jednokratnu upotrebu:  Virus ne može ući kroz intaktnu odnosno neoštećenu  kožu, stoga nošenje rukavica može izgledati apsurdno, ali rukavice mogu biti dobar podsetnik da ne dodirujemo lice, jer se na našem licu nalaze vrata za ulaz virusa u organizam: oči, nos i usta. 
 • Unošenje pošte u kuću: pisma, paketi i slično ne nose rizik od infekcije koronavirusom.
 • Upotreba lifta: koristite lift isključivo kada možete da budete sami u njemu, ili kada je lift ekstremno veliki pa je moguće držati odstojanje od 2 metra. Pokušajte da koristite neki predmet prilikom pritiskanja dugmića – olovku, ili nešto slično. Međutim, ukoliko niste u mogućnosti da poštujete sve predložene mere, preporučuje se korišćenje stepenica – uz smanjeno izlaganje potencijalnom izvoru koronavirusa, bićete i fizički aktivni. 
 • Kontakt sa nepoznatim psima: Nepoznate pse ne treba maziti ne zato što mogu preneti koronavirus, već što vas mogu ugristi. Sve životinje imaju svoje koronaviruse koji nisu infektivni za čoveka. Uvek je preporučljivo prati ruke nakon kontakta sa kućnim ljubimcima, tako da nastavite to da praktikujete.

Izvor: www.webmd.com

dr Magdalena Nikolić, doktor opšte medicine