Sveže povrće i voće deo su izbalansirane ishrane i zdravog životnog stila. Iako nutricionisti preporučuju nikakvu ili minimalnu termičku obradu povrća, postoje grupe koje su zdravije kada se konzumiraju nakon kuvanja!

Spanać. Kuvani spanać jača sposobnost organizma za apsorpciju nutrijenata iz ostalih namirnica, a pored toga je prebogat kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, luteinom i antioksidantima poput beta karotena. Ono što je sjajno je ste činjenica da količina kalcijuma u spanaću utrostručuje tokom termičke obrade.

Kelj je super namirnica koju bi što češće trebalo da jedete i to u kuvanom obliku prema preporukama stručnjaka. Zahvaljujući velikoj količini vlakana, kelj kuvan na pari snižava povišen holesterol. Sirov kelj ima istu tu sposobnost, ali u puno blažem obliku.

Gljive. Termička obrada gljiva nije samo zdravija već i mnogo sigurnija opcija posebno ako ste ih sami brali u šumi. Postoji nekoliko vrsta gljiva koje se smeju jest isključivo termički obrađene, a čak i one koje su bezbedne da se jedu sirove poput šampinjona su veoma teške za probavu. Kuvanje gljive čini lakšima za probavu i ubija sve toksine koji se u njima možda nalaze.

Paradajz. Kuvanjem paradajza se oslobađa velika količina likopena, veoma snažnog antioksidanta koji ima mnoga lekovita svojstva i dokazano štiti od srčanih i kancerogenih obolenja.

Šargarepa. Zahvaljujući beta karotenu iz šargarepe poboljšavamo zdravlje očiju i kvalitetu vida jer se ovaj antioksidant u organizmu konvertuje u vitamin A. Beta karoten iz sirove šargarepe se veoma teško probavlja, a kuvanjem se razlaže i povećava njegova nutritivna vrednost.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.