Kako odabrati kremu za sunčanje

Da li i kada da koristitim kremu za sunčanje? Koji zaštitni faktor da odaberem? Koja krema odgovara mom tipu kože? U nastavku vam dajemo nekoliko saveta kako da odaberete kremu za sunčanje koja će najbolje zaštiti vašu kožu od štetnog UV zračenja.

Ali za početak ono najvažnije: kada koristiti kremu za sunčanje? Glavni savet lekara u vezi sa korišćenjem krema za sunčanje je da se one moraju naneti na kožu pola sata pre izlaganja suncu. Takođe, kremu je poželjno nanositi ne samo u toku sunčanja već svaki put kada smo izloženi suncu (šetnja, odlazak na posao ili do prodavnice). Poželjno je da se krema ponovo nanosi na svaka dva sata ili češće ukoliko ste na bazenu, plaži ili se više znojite.   

A sad malo više o zaštiti. Ono što generalno najviše zbunjuje kada se radi o izboru kreme za sunčanje jeste faktor zaštite od sunca, skraćeno SPF. Da razjasnimo: SPF je najznačajnija stavka prilikom izbora kreme za sunčanje jer on određuje efikasnost zaštite od sunca odnosno pokazuje koliko vas određena krema za sunčanje štiti od UV zračenja. Kada kazemo zaštita od UV zračenja mislimo pre svega na zaštitu od UVB zraka koji su glavni uzročnici oboljenja kože. Osim ovih, opasni su i UVA zraci koji dovode do mutacija na genetskom materijalu i oštećenja ćelija i DNK. Međutim, nedostatak SPF-a je taj što on može da filtrira samo UVB zrake zbog čega morate voditi računa da prilikom izbora kreme za sunčanje odaberete onu sa širokim spektrom dejstva koja kombinuje SPF sa UVA filterima. Osim sastojaka, za izbor kreme za sunčanje veoma je bitna njena vodootpornost.   

Izbor odgovarajućeg zaštitnog faktora najviše zavisi od tipa kože, na primer bebe i deca imaju drugačiju potrebu za zaštitom od sunca u odnosu na odrasle a osobe sa svetlim tenom se moraju više zaštititi nego osobe sa preplanulim tenom. SPF se može kretati u rasponu od 5 do 100+. Međutim, šta te brojke zaista znače? Broj koji stoji uz oznaku SPF zapravo pokazuje kolika doza sunčevog zračenja je dovoljna da izazove crvenilo kože koja je zaštićena kremom u odnosu na količinu koja je potrebna da pocrveni onaj deo kože koji nikako nije zaštićen. Ovde je važno naglasiti da duplo veći broj ne znači duplo jaču zaštitu ili da korišćenje kreme sa SPF 100 ne znači da ste 100% zaštićeni od sunca. Zapravo, situacija stoji ovako: kreme sa zaštitnim faktorom 15 štite 93% od UVB zraka, SPF 30 filtrira 97%, SPF 50 štiti 98% a SPF 100 filtrira 99% zraka. Lekari savetuju da je najpoželjnije koristiti SPF 30 jer smatraju da on pruža dovoljnu količinu zaštite koži prilikom sunčanja.

Broj koji stoji uz oznaku SPF zapravo pokazuje kolika doza sunčevog zračenja je dovoljna da izazove crvenilo kože koja je zaštićena kremom u odnosu na količinu koja je potrebna da pocrveni onaj deo kože koji nikako nije zaštićen

Ukoliko se pravilno koristi ovaj zaštitni faktor može pružiti gotovo istu zaštitu kao kreme za većim faktorom zaštite. Ovo naravno ne znači da ne treba nipošto koristiti kreme sa većim SPF brojem, ali morate biti obazrivi po pitanju stvarne zaštite vaše kože. S druge strane, nije poželjno koristiti kreme sa faktorom zaštite ispod 15 i uvek je bolje koristiti zaštitu u obliku kreme umesto spreja jer im je tekstura gušća i pravilnije se nanose.   

Odličan način kako možete obezbediti svojoj koži bolju zaštitu je pružanje potpore kremama za sunčanje preko ishrane. Pojedine namirnice poput paradajza ili lubenice sadrže visok nivo likopena, crvenog pigmenta koji u kombinaciji sa zaštitnim faktorom obezbeđuje bolju zaštitu od UV zračenja i brani organizam od nastanka kancera. Dermatolozi preporučuju korišćenje krema za sunčanje sa mineralnim filterima poput cink-oksida ili titanijum-dioksida jer one ne izazivaju iritacije na koži i veoma su pogodne za bebe i osobe sa osetljivom kožom. Izbegavajte korišćenje krema sa oksibenzonom koji služi da upija ultraljubičaste zrake jer je dokazano da on dovodi do poremećaja u proizvodnji hormona što uzrokuje oštećenje ćelija i povećava rizik od nastanka kancera kože.

 

Ukoliko imate suvu kožu koristite hidratantne kreme za sunčanje a ako imate problematičnu kožu izbegavajte kreme koje sadrže alkohol. Područje koje je često zapostavljeno kada se radi o zaštiti od sunca su usne zbog čega one mogu biti opasno područje za razvoj kancera, pa obratite pažnju i na njihovu adekvatnu zaštitu korišćenjem labela sa SPF-om. Naša preporuka je La Roche-Posay Anthelios XL zaštitni stick za osetljivu kožu usana. Imajte na umu i to da lekovi povećavaju osetljivost na sunce i smanjuju efekat krema sa zaštitnim faktorom.

Uživajte u sunčanju!  

J.S.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.