Bademi svakako mogu biti sjajna, ukusna i zdrava užina, ali jeste li znali da ulje badema možete uvrstiti u svoju svakodnevnu negu kože? Baš kao i kokosovo, ulje badema je poznato po raznovrsnim beneficijama po zdravlje, na prvom mestu leči umerena upalna stanja na koži i ulepšava njen izgled.

 

Može se koristiti za tretiranje suve kože ekscema i psorijaze. Ulje badema se vekovima koristi u kinsekoj i aruvedskoj medicini posebno za probleme sa suvom i svrbljivom kožom. Antiupalna svojstva pomažu da se smanje iritacije i otklone mrtve ćelije kože dok cink koji sadrži potpomaže zacelenje.

Pomaže kod poboljšanja tonusa kože. Dokazano je da se upotrebom ovog ulja na koži poboljšava kompleksnost i tonus kože, a utiče čak i na smanjenje tamnih krugova ispod očiju. Možete ga čak koristiti i onda kada želite posvetliti delove kože koja je previše potamnela na suncu, a ublažiće i upalu i crvenilo izazvano sunčevim zrakama.

Utiče na vidljivost ožiljaka od operativnih zahvata. Mnogi koji su ga koristili tvrde da redovnom upotrebom ovog ulja ožiljci koji su nastali usled operacija, vremenom blede. Trenutno se sprovode istraživanja da se dokaže zbog čega je to tako.

Može se koristiti kao sredstvo za čišćenje i hidrataciju kože. Ako volite koristiti ulja za čišćenje kože, onda je bademovo savršen izbor za vas jer ima sposobnost da prodre duboko u kožu. Ono sadrži i vitamin E koji potpomaže hidrataciju daje koži poseban zdravi sjaj, dok vitamin A sprečava pojavu akni.

Ublažava upale i iritacije. Ako imate problema sa suvom, svrbljivom kožom koja je sklona osipimam bademovo ulje vam na prirodna način pomaže da hidratizujete kožu i uklonite tragove iritacije. Veoma je blago i smatra se hipoalargenom pa se može koristiti čak i kod male dece i beba.

Ima anti-aging efekat na koži. Ulje badema sadrži mnoštvo antioksidanata koji neguju i zatežu kožu pa samim tim izglađuju bore i ublažavaju simptome starenja. Kao bonus dobijate sve ono što smo već naveli poboljšan kompleks kože i smanjenje upale te propisnu hidrataciju.

Sprečava strije. Pošto dokazano poboljšava cirkulaciju, takođe i podstiče proizvodnju elstina i kolagena u koži i to sve zahvaljujući vitaminu E. To sve znači da bi redovnim korištenjem ovoga ulja za vreme trudnoće mogli sprečiti pojavu strija ili kod ljudi koji su naglo dobili ili izgubili kilograme.

Treba uzeti u obzir da su ove beneficije bazirane na samo nekim od poznatih svojstava bademovog ulja, tako da rezultat njegovog korištenja može varirati od čoveka do čoveka. Ovo ulje možete kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane i koristi se kao bazno ulje.

Nina Topić/lifepress

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.