U vreme novih tehnologija, u eri kompjutera i pametnih mobilnih telefona, knjige su sve manje u upotrebi. Ljudi žive užurbanim načinom života i teško postižu da obave sve obaveze na više frontova, a kamoli da odvoje slobodno vreme i posvete se nekoj dobroj knjizi.

Sa ovakvim načinom života, došli su i mnogi zdravstveni problemi – i fizički i mentalni.

Knjige su lek za mnoge bolesti, a da toga nismo ni svesni. Čitanje nosi mnoge koristi za čovekovo zdravlje i psihu, a mi vam navodimo neke od dobrobiti.

Smanjuje stres

Kada nam je neka knjiga interesantna za čitanje, toliko se udubimo u nju da na neko vreme zaboravljamo na sve oko nas, pa tako i na probleme, brige i stres. Što smo više u mogućnosti da provedemo vreme uz knjigu, to ćemo manje vremena imati za stvari oko kojih se nerviramo i koje nam stvaraju brige, pa tako u velikoj količini možemo smanjiti stres i na dnevnom nivou.

Održava mozak i poboljšava memoriju

Ako želite savršen trening za mozak, onda je to definitivno čitanje. Isto kao što vašem telu treba fizička aktivnost da bi se održavalo ili razvijalo na bolje, tako je i sa mozgom. Čitanje tera na razmišljanje, stvara slike u glavi i doprinosi donošenju zaključaka, što svakako razvija mozak i vežba ga.

A takođe, čitanje knjiga je najbolja mentalna aktivnost, koja izoštrava um i povećava kapacitet pamćenja.

Poboljšava koncentraciju

Da bi smo pročitali neku knjigu sa razumevanjem, moramo da se udubimo u nju i da se skoncentrišemo na ono što čitamo. Ako čitanje imamo kao svakodnevnu rutinu, to će nam svakako pomoći da nam se koncentracija popravi. Ovo se odnosi na čitanje papirnih knjiga, ne elektronskih. Na ekranu nam puno stvari odvlači pažnju, dok čitanje “prave” knjige poboljšava sposobnost koncentracije.

Snižava krvni pritisak

Na veoma sličan način kako vam pomaže u snižavanju stresa, knjiga vam tako pomaže i u snižavanju krvnog pritiska. Kada nismo pod stresom i kada smo smireni i opušteni, samim tim nam je i krvni pritisak u normali.

Kod telesne težine

Istraživanje sprovedeno na Djuk univerzitetu pokazalo je da je čitanje romana koji inspiriše i nadahnjuje značajno pomoglo devojčicama u adolescenciji da dostignu željeno umanjenje kilaže sa uspehom, tokom šest meseci, u odnosu na vršnjakinje koje nisu čitale.

Kada se osoba muči sa smanjenjem telesne težine, pored vežbanja i dijete kažu da je pameto da se uključi i dobra knjiga u ceo proces. Naravno, smanjenje telesne mase smanjuje rizik od drugih bolesti kao što su dijabetes i srčana oboljenja.

Emocionalna inteligencija

Čitanje je nešto što podstiče razvijanje emocionalne inteligencije. Ako nemamo dovoljno empatije i emocija koje umemo da iznesemo ili kanališemo, biće nam teško da idemo kroz život. Čitanjem postaje lakše da sagledamo svoje postupke kroz postupke i okolnosti junaka. Osim razonode, knjige će vam pružiti nadahnuće i empatiju.

Izvor: Objektiv.rs, Novosti

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.