Koja je uloga šećera za aktivne vežbače i rekreativce?

Pretvorite šećere u svoje saveznike!

Bez fizičke aktivnosti, višak šećera, odnosno ugljenih hidrata u organizmu skladišti se kao rezerva energije u jetri i mišićima, a zatim se pretvara u masti i deponuje u masnim ćelijama. Ako na to dodamo i stresan način života koji automatski podiže nivo šećera u krvi shvatamo mudrost koja nam kaže „umerenost je ključ“.

“Neophodno je izbalansirati ishranu jer se preteran unos kalorija iz bilo kog izvora sa nedovoljnom potrošnjom energije povezuje sa povećanjem rizika od prekomerne težine i bolesti povezanim sa gojaznošću“, objašnjava nutricionista dr Ljubiša Knežević.

Nedavna studija je dokazala da su samo tri kratke šetnje nakon jela podjednako efektne u potrošnji unetih šećera, odnosno sagorevanju kalorija kao i jedna četrdesetpetominutna šetnja umerenim tempom.

No, šećeri su nam neophodni i za održavanje kondicije jednog posebnog mišića, a to je naš mozak. Naime, glukoza koja se sintetiše iz ugljenih hidrata je najbolja hrana za naše sive ćelije i održava ih u dobroj formi. Konkretnije, glukoza je jedino gorivo kojim se naš mozak hrani i koje ga pokreće, što znači da izbacivanje šećera iz ishrane može biti štetno ne samo za dobre sportske performanse već i za naša umna dostignuća. Unos šećera određuje koliko brzo i intenzivno možete ostvariti fizičku aktivnost. Dakle, vaša izdržljivost zavisi od toga koliko brzo možete dobiti potrebnu dozu energije tokom vežbanja.

Tokom vežbanja mišići rapidno potražuju šećere iz krvotoka odakle dobijamo direktnu energiju. Kada nivo šećera u krvi opadne tada opada i nivo moždane aktivnosti zbog čega se osećamo umorno i imamo poteškoća da ostvarimo svoj energetski balans.

pronadjimeru.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.