Moderan način života osudio je porodicu da detetu od pet meseci nudi telefon ili tablet kao zabavu. Dok se beba zabavlja gledajući brze pokretne slike i slušajući razigrane melodije ona je mirna, a roditelj za to vreme može završavati svoje poslove ili popiti kafu sa prijateljima. Ipak, mnogo je više štete nego koristi. Manje je štetno deset minuta plača, nego deset minuta gledanja u telefon.

Svi sadržaji na Internetu koji su namenjeni deci su dobro psihološki osmišljeni da što duže zadrže dečiju pažnju. Sa jedne strane imaju interesantne igrice pune raznobojnih slika, a s druge strane je realan, nezanimljiv svet. Da bi se dete što duže zadržalo osmišljene su i nagrade ako se pređe određen nivo. To su naravno smislili proizvođači aparata i kreatori aplikacija sve u svrhu povećanja profita.

Dužim gledanjem u displej trajno se oštećuje očno dno. Podstiče se rani razvoj mozga. Istraživanja su pokazala da igrice utiču na prednji deo kore velikog mozga i povećavaju nivo hemijske supstance zadužene za dobro raspoloženje poput kokaina! Preterano izlaganje digitalnim tehnologijama povezano je sa poremećajem manjka pažnje, otežanom učenjem i pojačanom impulsivnošću. Korišćenje mobilnih telefona ne zahteva nikakvu fizičku aktivnost osim rada prstiju na tastaturi. Velika je opasnost od zračenja. To su samo neki od nepovoljnih efekata. Ima ih još mnogo.

Međutim, postoje sadržaji koji povoljno utiču na razvoj deteta, ali i takve sadržaje ne treba nuditi više od nekoliko minuta dnevno, najduže pola sata. Ne treba decu nagovarati da ne koriste mobilni telefon  ili tablet, već sa njima uspostaviti odnos međusobnog poštovanja i poverenja. Treba da postoji jasan dogovor oko toga koliko dugo može igrati igrice i koristiti telefon ili tablet. I dok razgovarate sa detetom, ne kucajte poruke!

S.Ž.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.