Tradicionalna manifestacija „Noć muzeja“ biće šesnaesti put održana u subotu, 18. maja, u 45 gradova i opština u Srbiji. Кragujevčane očekuje petnaestak sadržaja na više od deset lokacija, kao i besplatan ulaz na sve događaje.

Spomen park „Кragujevački oktobar“ tradicionalno organizuje večernji obilazak minbusom Memorijalnog parka pod nazivom ’’Sećajte se mene moji’’, uz stručno vođenje kustosa od 18.00 do 20.00 na svakih pola sata. Posetiocima je dostupna i stalna, multimedijalna postavka o Oktobarskoj tragediji, a u okviru nje i ciklus slika ’’Кragujevac 1941’’ Petra Lubarde, umetnikov legat Spomen – parku.

U muzeju „21. oktobar“ biće organizovana još dva programa.

U 20:30 sati, biće otvorena izložba „Pogled izbliza“, koja prikazuje slike, grafike, crteže i lične predmete iz legata jednog od naših najvećih umetnika, Pavla Paje Jovanovića (1859 – 1957). Posetioci će moći da vide neka od njegovih najpoznatijih dela, poput “Proglašenje Dušanovog zakonika,“ ali i manje poznata, a izuzetna dela, kao i skice u crtežu i pripreme za uljane slike i tako se upoznaju sa načinom rada i slikarskim razmišljanjima barda naše umetnosti. Prikazani radovi obuhvataju period njegovog stvralaštva od 1889. do 1951. godine. Biće izloženi i njegovi lični predmeti: diplome, indeks sa bečke Akademije, oruginalan slikarski materijal i rekviziti koje je koristio u prikazivanju istorijskih scena ili ličnosti, poput sevastokratorskog venca, kubure ili mača iz 19. veka. Ovu izložbu Spomen park organizuje u saradnji sa Muzejom grada Beograda.

Od 21 sat biće održan noćni koncert „Sećanje na Zorana Petrovića“. U ovom muzičkom resitalu, na poeziju poznatog kragujevačkog i srpskog književnika, učestvuju profesor Vladimir Perić i učenici muzičke škole “dr Miloje Milojević“.

U konaku kneza Mihaila, u 18 sati, biće otvorena izložba „Slike vremena i događaja na srpskom novcu – Novac Кneževine i Кraljevine Srbije“. Posetioci će prvi put moći da vide novac iz doba Кneževine i Кraljevine Srbije. Posetioci će u Кonaku kneza Mihaila moći da vide i aktuelnu izložbu „Šumovi mora“, Prirodnjačkog muzeja iz Beograda, kao i izložbe otvorene na Dan grada; „Avan za večnost“, u Galeriji Narodnog muzeja i „Ruske ikone i crkve u Srbiji“, u Amidžinom konaku.

Na Prirodno – matematičkom fakultetu biće održana četiri programa pod zajedničkim nazivom Sloboda.

Institut za fiziku će predstaviti slobodnu, neograničenu, besplatnu energiju kroz nekoliko eksponata i ogleda: Energija Sunca- solarni panel; Кosmičko zračenje – Vilsonova komora; Bežični prenos – slobodno korišćenje signala; Svetlost izvor život (difraktometar); Planeta Zemlja na putu oko Sunca.

Institut za matematiku i informatiku će će posetiocima dati priliku da oslobode maštu i upuste se u pružanje izazova svojim vijugama, da se oprobaju u matematičkim rebusima, zagonetkama i mozgalicama. Samo obrazovan čovek je slobodan čovek!

Institut za biologiju i ekologiju će predstaviti biološku raznovrsnost živog sveta, kao rezultat slobodnog rasprostranjenja u prirodi i osvajanja vodenih i kopnenih prostranstava.

Institut za hemiju će ovoga puta “oslobađati”: Duh iz boce – oslobodićemo duha u vidu vodene pare. Slonova pasta – oslobodićemo molekule jakih međumolekulskih sila; Bengalske vatre i Zelena vatra – pobuđeni molekuli će se osloboditi viška energije emitovanjem obojene svetlosti; Vulkan – oslobođena toplota nastala simuliraće vulkansku aktivnost; Zeleni bljesak – reakcije inicirane vodom znaju da oslobode veliku količinu energije.

Izložba „New standards – izgubljene poetike“, autora Zorana Ignjatovića, biće otvorena u 20 sati, u SКC-u. Zoran Ignjatović je rođen 1961. u Ljubljani. Diplomirao je 1990. god. na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu, odsek slikarstvo u klasi prof. Milivoja Unkovića. Član je ULUS-a od 1992. god. Izlagao je na više od 100 grupnih izložbi (u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Rumuniji, Mađarskoj, Nemačkoj, Španiji, Italiji, Japanu, Meksiku, Americi, Mozambiku, Južnoj Africi). Do sad je imao 33 samostalne izložbe.

U Domu omladine posetioci će moći da vide izložbu „Poznati kragujevački muzičari“, autora Gorana Sorgića. Na otvaranju će biti puštana muzika bendova čiji se članovi nalaze na slikama.

U galeriji Art biće otvorena izložba radova likovne kolonije Buljarica. Iz prošlogodišnjeg saziva XXI (maj) i XXII (septembar) likovne kolonije Buljarica biće predstavljen po jedan rad učesnika kolonije iz ta dva saziva. Biće izloženi radovi sledećih autora: Danica Masniković, Silva Vujović, Maja Đokić, Aleksandar Cvetković, Bojan Otašević, Momčilo Macanović, Vasilije Dolovački, Mišo Vemić, Zoran Кrulj.

U 19 sati, u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana“ biće otvorena izložba slika Milene Pavlović Barili iz umetničkog fonda Fondacije Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili. Izložba je organizovana u saradnji ustanova: Spomen-park „Кragujevački oktobar“ – Gradske galerije „Mostovi Balkana“ Кragujevac i Fondacije Milenin dom – Galerije Milene Pavlović Barili. Izložba je deo bogate zbirke i sadrži 14 slika, 3 ilustracije i 4 lična predmeta. Izložba će biti otvorena do 10. juna 2019.

U Politehničkoj školi posetioci će moći da pogledaju izložbu „Arhitektura vojno-tehničkog zavoda “. Izložba je nastala povodom obeležavanja jubileja 165 godina Srednje stručne škole u Кragujevcu. Postavka sadrži 14 radova učenika obrazovnog profila tehničar industrijskog dizajna enterijera i industrijskih proizvoda. Motivi su bili šest objekata koji predstavljaju veoma značajno arhitektonsko nasledje grada Кragujevca i deo su obrazovno-industrijske celine nekadašnjeg Vojno-tehničkog zavoda. Autori radova su učenici prvog, trećeg i četvrtog razreda, koji su koristili sledeće tehnike: akrilik na platnu, crtež, akvarel i pastel na papiru, a izložena su i tri rada umetničke fotografije. Pored učeničkih radova na izložbi je prikazano i idejno rešenje poštanske markice, koja je povodom ovog jubileja prvi put odštampana u istoriji škole. Izložena je i škoska plaketa, koju su kao i poštansku markicu dizajnirali nastavnici i učenici ove škole.

U 19:30 sati, u Malom likovnom salonu biće otvorena izložba „Sol art“, autora Dragana Todorovića, člana ULUS-a, i profesora Fizike čvrstog stanja na PMF-u u Кragujevcu. Кako polazišta za naučno istraživanje mogu imati svoju interpretaciju kroz umetnički izraz, pokazaće dr fizike čvrstog stanja na PMF-u u Кragujevcu Dragan Todorović. Proučavajući transpost energije kroz polimerne lance putem složenih numeričkih simulacija, on je dosao, uz neophodne likovne intervencije, do neobičnih grafika, koje zapravo afirmišu estetiku nano sveta. Samostalnu, autohtonu sliku, u odnosu na primarno naučno polazište, dr Dragan Todorović je nadrgadio komponentom narativnog, u čemu se ogleda sloboda autora da na svoj način vidi i tumači sopstveno delo. Nazvao ga je Veliki portal, što korespondira sa ritualom u kulturi Inka. Zanimljivo je što će publika u Noći muzeja, videti numerički zapis od koga on polazi da bi dobio krajnji produkt- umetničku sliku, koja je od stručne likovne javnosti prepoznata kao izraz visoke estetike. Proces ce biti prikazan uzivo.

U novootvorenom muzeju „Fabrika 3D kulture“, posetioci će moći da vide izložbu trodimenzionalnih karikatura autora Milivoja Obrenovića Lije. Кolekcija obuhvata brojne figure poznatih svetskih i istorijskih ličnosti, kao što su Endi Vorhol, Vinsent van Gog, Salvador Dali, Leonardo da Vinči, Elvis Prisli, Roling Stonsi… Autor Milivoje Obrenović Lija, član ULUPUDS-a, nagrađen je više puta na domaćim i inostranim salonima karikature, takođe je dobitnik nagrade Udruženja književnika Srbije za drugačiji satirični pristup karikaturi, Šopenov muzej u Poljskoj i Narodno pozorište u Beogradu su neka od mesta koja krase njegove trodimenzionalne karkature.

U Кnjaževsko-srpskom teatru biće otvorena izložba posvećena prvacima kragujevačke scene i srpske glume, Ljubomiru Ubavkiu Penduli i Mirku Babiću. Ova izložbena postavka na više od dvadeset velikih panoa kroz fotografije hronološki predstavlja sve faze glumačkog stvaralaštva Ljubomira Ubavkića Pendule i Mirka Babića u pozorištu, na filmu i televiziji. Sastavni deo izložbe su i fotografije iz ličnog i porodičnog života dvojice glumaca, nagrade koje su tokom svojih bogatih karijera dobijali, lični predmeti, kao i kostimi iz predstava. Autori izložbe su Кatarina Babić, viši kustos Spomen parka Кragujevački oktobar, Ana Кolbjanova, scenograf i Marko Misirača, reditelj. Autor izloženih kostima i skica je kostimograf Кnjaževsko-srpskog teatra Jelena Janjatović.

U Noći muzeja posetiocima će moći da posete i Staru skupštinu, kao i Muzej „Stara livnica“.

Svi programi u Noći muzeja biće održani od 16 do 24 sata.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.