PET najefikasnijih načina za jačanje imuniteta

Period smene toplih letnjih dana jesenjim kišama i nižim temperaturama, pogodno je razvijanje i širenje virusnih i bakterijskih infekcija i to najčešće disajnih puteva. Oslabljen imunitet ne može adekvatno da odgovori na virusne i bakterijske “napade” iz eksternog okruženja, pa su tokom septembarskih i oktobarskih dana česte prehlade i grip. Stepen oboljenja kreće se od malaksalosti i blagog suzenja očiju, pa sve do visoke temperature, bola u mišićima, drhtavice i nemogućnosti konzumiranja hrane i vode što dovodi do dehidratacije organizma.

Pre nego što vas “uhvati” virus, ojačajte imunitet i ove jeseni ostanite zdrave i pune energije!

#1 Med je najjače oružje u preventivi virusnih i bakterijskih infekcija 

Svako jutro, odmah nakon buđenja i pranja zuba pojedite kašičicu meda i zatim popijte čašu vode. Kada jedete med na prazan stomak vaš organizam će u potpunosti iskoristiti sve hranljive materije, vitamnine i minerale u medu. Med je efikasan u pročišćavanju pluća od sekreta, sprečava iritacije grla, ublažava suvi kašalj i daje neophodnu energiju organizmu, te je odličan kao preventiva u hladnim danima.

#2 Konzumirajte đumbirovu vodu

Četiri kašičice đumbira u prahu (ili korena đumbira koji ste prethodno iseckale na sitnije komade) dodajte u dva litra mlake vode, pomešajte sa kašikom meda i sokom od jednog limuna, Napitak konzumirajte tokom celog dana. Đumbir je poznat po svom analgetskom delovanju, odnosno ublažavanju bolova.

Novija istraživanja pokazala su da je jednako delotvoran kao ibuprofen, i to bez štetnih uticaja i nuspojava koje komercijalni lekovi imaju. Vrlo je delotvoran kod glavobolje i migrene. Blokira delovanje prostaglandina, koji je zaslužan za kontrakcije mišića, što znači da đumbirova voda može ublažiti, pa čak i sprečiti napadaje migrene. Đumbir ublažava povraćanje i osećaj mučnine, koji prate migrenu.

#3 Ne bežite od dodataka ishrani

Suplementi u ishrani potpuno su opravdani kod kategorija kojima je neophodna dodatna doza vitamina i minerala, a upravo je takav naš organizam tokom smene toplog i hladnog vazdušnog fronta. Suplement vitamina C i Zn (cinka) značajno će ojačati odbrambenu sposobnost organizma. Vitamin C je snažan antioksidans, a u sezoni gripa i prehlada čak se i savetuje pojačann unos ovog vitamina. Suplementi u ishrani nisu zamena za sveže namirnice, voće i povrće, a najboje efekte u jačanju imuniteta možete postići konzumiranjem citrusnog voća, svežeg ili blago barenog povrća i suplemenata.

#4 Probiotici – prva linija odbrane od virusa

Smatra se da neravnoteža u sistemu organa za varenje dovodi do razvoja bolesti. Kada su dobre bakterije u crevnom traktu u manjini u odnosu na one štetne, dolzai do niza disfunkcionalnosti u organizmu, slabljenja imuniteta i najzad – razvoja bolesti. Postojie različiti tipovi probiotskih bakterija i kultura, stoga treba kombinovati hranu koja je bogata probioticima (fermentisani proizvodi poput sireva, jogurta, kefira i kiselog mleka, kiseli kupus). Unos probiotika kroz suplementaciju takođe je dobar izbor ukoliko se ne unosi dovoljno probiotskih kultura kroz ishranu ili ukoliko dođe do pada imuniteta. Antibiotici, uništavaju dobre bakterije u crevima stoga ih treba izbegavati.

#5 Na dnevnom nivou konzumirajte minimum dva litra vode i biljnih čajeva 

O tome da li je zaista zdravo piti dva litra vode dnevno pisali smo ovde. Uz pravilan raspored i doslednost u građenju ove navike, značajno možete uticati na jačanje imunog sistema. Naime, urinarne infekcije jedne su od najčešćih tokom jeseni i zime, a konzumiranjem tečnosti pomažete organizmu da iz tela odstrani štetne bakterije.

Voda olakšava disanje i čisti disajne puteve, te ublažava suvi i produktivni kašalj. Biljni čajevi su neizostavan deo jesenjih i zimskih dana, a u zavisnosti od ličnog ukusa i zdravstvenog stanja odaberite nanu, kamilicu, brusnicu, zeleni čaj, hajdučku travu, matičnjak, žalfiju – i uživajte u prijatnom ukusu i zdravstvenim benefitima ovog toplog napitka.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.