Pet navika u ishrani koje su loše za vaš imunitet

Jačanje imunog sistema nije zadatak samo u sezoni gripa, prehlada i vanrednog stanja. Jak imunitet vam je potreban s prelaska zime u proleće, ali i dolaskom toplijih dana kada je naročito važno snabdevati telo energijom. Mislite da je prolećni umor izmišljena kategorija? Nije! A dobra vest je što ga možete pobediti jakim imunitetom.

Sigurno znate šta treba da radite kako biste ojačali imunitet, ali pored toga podjednako su važne stavke koje nikako ne bi trebalo da radite.

Preterana konzumacija alkohola

Prekomerna konzumacija alkohola, čak i kratkotrajna, može promeniti vaš imuni sistem – oslabiti ga. Postoji ogromna veza između prekomernog unosa alkohola i oslabljenog imunološkog sistema. Efekat uključuje povećanu osetljivost na upalu pluća i veću verovatnoću za razvoj akutnog respiratornog stres sindroma.

Prekomerno pijenje uključuje i opijanje i alkoholisanje. Centri za kontrolu bolesti (CDC) smatraju opijanjem četiri ili više pića tokom jedne prilike kada su žene u pitanju, a pet ili više kada su muškarci. Preterano konzumiranje, alkoholisanje podrazumeva osam ili više pića nedeljno za žene i 15 ili više za muškarace. 

Previše posoljena hrana

Višak natrijuma može se povezati sa problemima poput zadržavanja tečnosti u organizmu i visokog krvnog pritiska. Kada bubrezi izlučuju višak natrijuma, nastaje domino efekat koji smanjuje sposobnost tela da se bori protiv bakterijskih infekcija. Osim što ćete se osećati loše – loše ćete i izgledati. Zadržavanje vode učiniće da koža deluje sivkasto, umorno, a vi neispavano.

Preterana upotreba šećera

Smanjenje upotrebe prerađenog šećera pametna je ideja iz više razloga, uključujući dobro mentalno zdravlje. Takođe, korisna je za imuni sistem. To ne znači da morate u potpunosti da se odreknete prerađenog šećera, ali izbegavajte konstantan unos viška slatkiša, ili prejedanje.

Prekomeran unos kofeina

Kafa i čaj su zdravi, jer sadrže visok nivo antioksidanata koji su povezani sa protivupalnim delovanjem i borbom protiv slobodnih radikala. Međutim, previše kofeina može ometati san, a rezultat toga mogu biti povećanje upala i ugrožavanje imunog sistema. Prekomeran unos napitaka na bazi kofeina dovodi i do problema u radu creva, a ako se podsetimo da je preko 80% imunog sistema čoveka u crevima – jasna vam je analogija.

Zaboravljate na značaj vlakana u ishrani

Vlakna su odlična za probavu i pomažu u transformisanju crevnih bakterija što poboljšava imunitet i raspoloženje. Veći unos dijetalnih vlakana i probiotika podržava zdraviji imunološki sistem, uključujući zaštitu od virusa. Preporučena dnevna doza je najmanje 25 grama za žene i 38 grama za muškarce.

Najbolji način da poboljšate unos vlakana je da jedete povrće, voće, integralne žitarice, mahunarke (pasulj, sočivo, grašak, slanutak) orašaste plodove i semenke.  

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.