Gubljenje viška kilograma je dugotrajan proces u čijem fokusu treba da bude poboljšanje zdravlja – mentalnog i fizičkog. Usmerenost isključivo ga korekciji fizičkog izgleda može rezultovati brojnim zdravstvenim komplikacijama i ozbiljnim stanjima: od pada imuniteta do anemije. Fizička aktivnost i pravilna ishrana dve su osnove zdravstveno bezbednog procesa skidanja viška kilograma. Ishrana treba da bude raznovrsna i da se zasniva na principima umerenosti. Fizička aktivnost ne mora da podrazumeva sate provedene u teretani – u skladu sa vašim ciljevima i kondicijom odlična alternativa mogu biti i šetnja, trčanje blagog intenziteta, ples ili vožnja bicikle.

Pročitajte pet pravila ishrane koja će doprineti efikasnijem, a zdravstveno bezbednom skidanju viška kilograma.

#1 Pravilno kombinujte namirnice

Ujutru unosite ugljene hidrate. Tokom dana konzumirajte manje ugljenih hidrata, a u ishranu uvrstite masti i proteine. Idealan obrok posle 17 sati uključuje zdrave masti uz malo proteina. Vlakna konzumirajte ujutru ili kao užinu tokom dana.

#2 Dijetetska vlakna su osnova uravnotežene ishrane

Posepšuju varenje, utiču na smanjenje nivoa lošeg holesterola, povećavaju osećaj sitosti. Namirnice poput voća, povrća, ovsenih pahuljica, žitarica, koštunjavog voća i mekinja obiluju vlaknima.

#3 Umerenost u konzumiranju proteina

Prekomeran unos proteina doprinosi stvaranju i taloženju masnih naslaga u organizmu.  Našem telu je potrebno više vremena za razlaganje proteina, pa oni obezbeđuju energiju telu duže i od složenih ugljenih hidrata. Izvori proteina su fermentisani mlečni proizvodi, morski plodovi, jaja, pečenica i belo meso.

#4 Konzumirajte složene ugljene hidrate

Složeni ugljeni hidrati daju telu energiju koju može koristiti i do 18 sati nakon poslednjeg unosa hrane. U ovu grupu ugljenih hidrata spadaju voće, ovsene pahuljice (ili kaša), proso, kinoa i korenaso povrće.

#5 Pametno konzumirajte masti

Мasti koje telo ne potroši na metaboličke procese, taložiće u vidu masnih naslaga na abdomenu i ispod kože. To ne znači da masti u potpunosti treba da isključite iz ishrane. Dobri izvori masti su avokado, laneno i maslinovo ulje, koštunjavo voće i semenke, kvalitetni sirevi, jaja, morska riba i kokosovo ulje. Izbegavajte prekomerno konzumiranje pavlake, margarina, rafinisanih ulja, grickalica, torti, kolača i kremova.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.