Pobednik 21. Salona antiratne karikature Božo Stefanović iz Sarajeva

Međunarodni žiri 21. Salona antiratne karikature, kojim je predsedavao iranski karikaturista, Masud Šoja Tabatabai saopštio je danas u Spomen – muzeju “21. oktobar”, rezultate ovogodišnjeg konkursa. Gran prix „Vesnik mira“ i novčana nagrada od 1 500 evra, koju daruje Međunarodna asocijacija gradova „kurira mira“ pripala je Božu Stefanoviću iz Sarajeva.

Prvu nagradu u iznosu od 1.000 evra i Zlatnu plaketu, koje dodeljuje pokrovitelj Salona grad Kragujevac osvojio je Nikola Kostandinović, karikaturista iz Beograda. Druga nagrada od 800 evra i Srebrna plaketa pripali su Pravitu Mongkolnokutu sa Tajlanda, a treću nagradu od 500 evra i Bronzanu plaketu dobiće Marzej Kamizah iz Irana.

Nagradu gradonačelnika Bidgošča iz Poljske, grada prijatelja Kragujevca i partnera Salona žiri je dodelio Muhamedu Đerleku iz Srbije, nagradu grada Ingolštata iz Nemačke Hikmetu Čilu iz Turske, grada Bielsko-Biala – Alirezi Pakdelu iz Irana, grada Sirena – Sergeju Semendjaevu iz Ukrajine, grada Piteštija iz Rumunije dobija Ramiro Zardojaj sa Kube a grada Karara – Hosein Solonki iz Irana.

Diplome Salona osvojili su: Zoran Petrović iz Nemačke, Čemil Šafitur iz Turske, Pavel Matuška iz Češke, Vladimir Semerenko iz Rusije i Goran Čeličanin iz Srbije.

Na konkurs 21. Salona antiratne karikature pristiglo je 987 radova od 469 autora iz 47 država sa svih kontinenata.

Žiri, u čijem sastavu su bila četvorica poznatih karikaturista, ranijih dobitnika nagrada na Salonu i pobednici prestižnih festivala, Masud Šoja Tabatabai, predsednik, Jugolsav Vlahović, Tošo Borković, Špiro Radulović i novinar i publicista Miodrag Stojilović, predsednik Saveta Salona naveli su da prispeli radovi, posebno nagrađeni, slikaju sve dimenzije rata i stradanja i njihovih naličja, koristeći sarkazam, ironiju, podsmeh, osudu, saosećanje i preispitujući granice zla i dobrog u čoveku. Uz svu gorčinu nije usahla nada u razumniji, veseliji i bolji svet. Činjenica da su se na konkurs odazvali autori iz čitavog sveta, pa i iz samih žarišta današnjih ratova i sukoba, govori o snazi misije mira koju Salon promoviše, zbog čega su, naglašavaju članovi žirija ostali verni očuvanju njegovog univerzalnog značenja i ideji mimo svake političke, geografske, nacionalne, verske ili ideološke podele.

Salon je još jednom potvrdio kao potrebna i jedna od najznačajnijih antiratnih manifestacija u Srbiji, složili su se članovi žirija i izrazili priznanje gradu Kragujevcu za istrajno negovanje i razvijanje, okupljanje oko njega svojih gradova partnera i predstavljanje Salona antiratne karikature u zemlji i inostranstvu.

Imajući u vidu da se ove godine obeležava 80 godina od zločina u kragujevačkim Šumaricama, žiri je od prispelih radova odabrao 80 za izložbu i objavljivanje u katalogu.

Izložba odabranih radova 21. Salona biće otvorena 1. oktobra 2021. godine, u galeriji Muzeja „21. oktobar“, a svečano proglašenje pobednika i uručivanje nagrada obaviće se tradicionalno 20. oktobra u okviru manifestacije „Bdenje“. 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.