“Pouke iz šume” na Velikom školskom času

Poema “Pouke iz šume“, autora Aleksandra Šurbatovića, biće izvedena u ponedeljak, 21. oktobra, u 11 sati na Velikom školskom času, jednoj od centralnih manifestacija Oktobarski svečanosti, kojima Kragujevac neguje sećanje na najtragičniji datum iz svoje novije istorije, šaljući tako celom svetu jedinstvenu poruku mira.

U okviru Oktobarskih svečanosti, kojima se obeležava godišnjica streljanja Kragujevčana 1941. i ove godine biće održani Bdenje i Veliki školski čas. 

Tradicionalno, Bdenje biće održano u nedelju, 20. oktobra, u Muzeju “21. oktobar”. Za 19 časova zakazana je promocija poeme “Pouke iz Šume“ Aleksandra Šurbatovića, koja će biti izvedena na manifestaciji ”Veliki školski čas”. O delu govore Tatjana Janković i autor poeme. U 19:30 biće otvorena izložba jubilarnog 20. Međunarodnog salona antiratne karikature  „Kragujevac 2019“. Od 20:30 koncert će održati Kragujevačko pevačko društvo u okviru OKTOH-a. 

Veliki školski čas, tradicionalna komemorativno-umetnička manifestacija, biće održana u ponedeljak, 21. oktobra od 11 sati ispred spomenika “Streljanim đacima i profesorima“, u Šumaricama. Na manifestaciji će biti izvedena poema “Pouke iz Šume“ Aleksandra Šurbatovića. Muziku je komponovao Matija Anđelković, a izvešće je orkestar “Nebograd“. U programu će učestvovati i dramski umetnici Dragan Stokić i Ivan Tomić.  

Autor ovogodišnje oktobarske poeme, Aleksandar Šurbatović, uspeo je da na ovu , možda i najtežu temu na koju se umetnik može odazvati, odgovori jednostavnim i čistim izrazom, pažlјivo i krajnje precizno odmerenim rečima, prozračnom melodikom straha, sa blagošću koja umiruje strahotu. Pouke iz šume su ona vrsta šapata koji dopire dalјe od najgromoglasnije buke… U podeli glasova/uloga u ovoj tragediji autor se drži jednostavnosti, kao i u izvođenju čitave poeme. Šurbatović ostaje usredsređen na svega tri jasno diferencirana glasa: Nemca, Lazara i Hor. Dok Nemac i Lazar predstavlјaju glasove psihološki precizno određenih likova, čime se intenzivira dramatičnost opozicionih strana poeme, Hor se oglašava kao kolektivno nesvesno iz arhitipskog prostora šume… Svi su mrtvi i svi su žrtve – jedna je od pouka Aleksandra Šurbatovića. Nјegova poema svežeg i nadahnutog izraza, neskriveno društveno angažovana, ima za moto stihove Odiseja Elitisa: Onaj koji može da ispuni pustoš, još ima lјudi u sebi. Upravo tu se nalazi i pitanje koje autor Pouka iz šume stavlјa pred nas i koje glasi: Može li ovaj grad da ispuni pustoš i ima li ovaj grad još lјudi u sebi?”, rekla je o poemi “Pouke iz Šume” Tatjana Janković.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.