Uređenje prvog zajedničkog stana je uzbudljivo, ali u isto vreme i izazovno i pomalo zastrašujuće. Konačno ste odlučili da započnete život sa partnerom i koliko god bili ushićeni i srećni, imate mnogo pitanja i nedoumica. Da li ćete uspeti da uredite stan tako da bude po ukusu i jednog i drugog? Može li biti funkcionalan i praktičan, a da ujedno zadovoljava vaše estetske standarde? Kako da vaše ljubavno gnezdo postane prijatan životni prostor u kome ćete deliti najdivnije trenutke?

Jedan od glavnih zadataka koji morate rešiti zajedno jeste da pronađete dizajnersku estetiku koja će uravnotežiti oba vaša stila. Pripremili smo 6 korisnih ideja za uređenje prvog zajedničkog stana koje vam mogu pomoći da napravite kutak kakav ste oduvek zamišljali. 

#1 Iskombinujte i uskladite želje, ideje i stilove

Prema mišljenju psihologa, pravljenje kompromisa je jedna od prvih lekcija koju treba savladati u vezi i zajedničkom životu. Shodno tome, odabir stana i stila uređenja enterijera je odlična vežba za usvajanje ovog gradiva. Nije isto uređivati momački, tj. devojački stan i stan u koji se useljavate sa partnerom. Pokušajte da pronađete stilsko rešenje koje će biti oboma po ukusu.

Počev od toga u kom delu grada želite da vam se stan nalazi, preko ideja za uređenje dnevnog boravka ili spavaće sobe – sve vreme imajte na umu da je to prostor za život udvoje, te da u skladu sa tim treba da pruža komfor i vama i partneru. Mladi ljudi koji žele život u velikom gradu, ali ne i prestoničku gužvu mogu suziti svoju Internet pretragu nekretnina. Uz pomoć filtera kao što su cena, lokacija ili struktura prikazaće se brojni stanovi u Kragujevcu, Nišu ili Novom Sadu koji mogu zadovoljiti potrebe i očekivanja mladog (bračnog) para.

Kada pronađete savršen stan koji je po zajedničkoj meri i započnete njegovo uređenje – ne zaboravite ovu lekciju. Usklađivanjem stilova dobijate idealnu meru i prostor koji će još jednom potvrditi vašu kompatibilnost. 

#2 Pronađite multifunkcionalan nameštaj 

Početak zajedničkog života i opremanje svih prostorija u stanu uglavnom zahteva značajan budžet. Bez obzira na to sa koliko novca raspolažete, pametno investirajte u nameštaj i uređaje. Jedna od korisnih preporuka je svakako ulaganje u multifunkcionalan nameštaj. Uvek će biti praktično razmisliti o dodatnom prostoru za skladištenje stvari. Klupe ili ležajevi sa fiokama i kutijom za odlaganje posteljine (ili odeće) mogu biti bitan faktor uštede prostora i para. Sofe na razvlačenje, trpezarijski stolovi koji mogu poslužiti i kao radni sto kada radite od kuće – sve su ovo funkcionalni komadi koji vam mogu olakšati zajednički život.

Kada je nameštaj u pitanju, ako vam budžet to dozvoljava, uvek je pametno uložiti bar u jedan vredan komad. Možda je to baršunasta udobna sofa ili zanimljivo dizajnirana tv polica od koje je nemoguće odvojiti pogled? U svakom slučaju, samo jedan predmet vrhunskog dizajna i kvaliteta može doprineti da čitav prostor izgleda raskošnije i prefinjenije. 

#3 Razmislite o ambijentalnom osvetljenju

Pored toga što je dodatno svetlo u stanu uvek korisno, ako se usredsredite na ambijentalnu rasvetu dobićete i romantičan prostor. Plafonsko osvetljenje jednostavno nije dovoljno, bez obzira na to koliko je velika prostorija koju uređujete. Zidne svetiljke, podne ili stone lampe su lep detalj koji podjednako daje elegantnu notu dnevnom boravku i spavaćoj sobi.

#4 Mudro birajte boje

Ako želite da vaš stan bude ogledalo sofisticiranog stila i otmenosti, izaberite neutralnu boju za svoju bazu, a potom ukrašavajte. Umesto bojenja zidova u jarku narandžastu, živopisni dnevni boravak možete dobiti zanimljivim dezenom tepiha, na primer. Takođe, idealan izbor za manje stanove je klasična bela, jer doprinosi da prostorija izgleda veće. Prema psihologiji boja, bela je boja savršenstva i jednostavnosti, koja pritom asocira na sigurnost.

U stanu neutralnih tonova s lakoćom možete praviti kombinacije nameštaja i dekorativnih predmeta, bez mnogo muke oko usklađivanja. Naravno, i dalje morate paziti na to da ostanete dosledni dizajnu koji ste izabrali. Još jedno rešenje za zidove mogu biti i foto tapete ili nalepnice koje se lako postavljaju i ne predstavljaju veliki trošak.

#5 Ne zaboravite na umetnost

Čak i ako se opredelite za minimalizam u uređenju enterijera, to ne znači da se potpuno morate odreći umetničkih detalja. Jednostavne monohromne slike ili fotografije i te kako mogu oplemeniti vaš životni prostor. Izaberite jedan zid koji ćete urediti kao galeriju. Ako niste sigurni koja umetnička dela želite da postavite, onda najpre zajedno odaberite temu. 

Naravno, to ne znači da treba da potrošite bogatstvo na skupa ukrasna ogledala ili slike afirmisanih umetnika (osim ako to ne želite). Umesto toga prikažite jedinstvenu umetnost i dekor koji ste sakupljali na putovanjima, na primer. Simpatično rešenje može biti i organizovanje galerije gde će centralno mesto zazimati fotografije porodice i prijatelja u otmenim ramovima. Možete okačiti i fakultetske diplome i druga priznanja ili rad koji ste sami naslikali. U zavisnosti od odabranog stila i teme, na zid možete postaviti i citate omiljenog pisca.

#6 Budite spremni da ugostite

Na kraju, mislite i na goste. Jednom kad opremite zajednički stan, vaši prijatelji i porodica želeće da vam dođu u posetu, a neki i da borave kod vas malo duže. Unapred isplanirajte i organizujte prostor da biste dragim ljudima ukazali gostoprimstvo. Naravno, zasebna soba za goste je idealno rešenje, ako imate dovoljno veliki stan za tako nešto. Imajte uvek spremnu čistu i opeglanu posteljinu, peškire i sve ono što će učiniti da se vaši prijatelji ili rođaci osećaju ugodno kod vas. Za one sa ograničenim prostorom ovde će sasvim dobro poslužiti i sofa na razvlačenje u dnevnom boravku. Tako da se ulaganje u multifunkcionalni nameštaj u tom slučaju još više isplati. 

Umesto zaključka

Na kraju, kod uređenja zajedničkog stana osim kompromisa i usaglašavanja ideja, najznačajniji savet koji vam možemo dati jeste da budete strpljivi. Ne žurite sa odlukama, ne kupujte nameštaj ishitreno, ne odbacujte ideje partnera pre nego što barem dvaput ne promislite o njima. Vremenom, kroz usklađivanje stilova možete doći do savršene kombinacije dizajna i ono najbitnije – idealno uređenog zajedničkog doma.

Srbijanka Stanković

No Comments Yet

Comments are closed