Šest načina da pobedite zimsku depresiju

Naše telo se prilagođava novim vremenskim prilikama, na koje često ne obraćamo pažnju usled dobrog raspoloženja koje vlada zbog nadolazećih odmora i putovanja. Isto tako, naša psiha pokušava da uskladi nagle promene vremena i temperature, te se i raspoloženja menjaju. Stoga, zimska depresija je problem koji jednako utiče na nas i fizički i psihički.

Ukoliko ništa ne učinimo da pomognemo organizmu, ovo stanje može dovesti do sezonskog afektivnog poremećaja, esktremnog oblika zimske depresije, od kog pati preko 20% populacije.

Potrebno je da razumete svoje telo i znake koje vam daje i kada to učinite, biće vam lakše da ponovo kontrolišete svoje emocije i pobedite letargiju. Evo saveta kako biste se lakše izborile sa osećajem tuge i opšte zbunjenosti.

#1 Budite društveno aktivne

Osobe koje pate od depresije osećaju potrebu da izoluju sebe od društva, što je kontraproduktivno za njihovo stanje. Isto važi i za zimsku depresiju. Ostati društveno aktivan je ključno u borbi protiv usamljenosti i melanholije. Istraživanja su pokazala da društvena interakcija utiče na hipotalamusnohipofiznonadbubrežnu osovinu (kompleksan set direktnih uticaja i povratnih interakcija između hipotalamusa, hipofize, i nadbubrežne žlezde) i pritom umanjuje nivo hormona stresa, dok povećava nivo oksitocina i serotonina, poznatijih kao hormoni sreće.

Isplanirajte zajednički obrok sa prijateljicama jednom nedeljno, ili izađite na kafu kad se nađe koji minut slobodnog vremena. Ako mislite da bi izlaženje u velikim grupama loše uticalo na vašu depresiju, pozovite par prijatelja na filmsko veče i uživajte u njihovom društvu.

#2 Pojačajte svetla

Svetlosna terapija utiče na depresiju jednako jako kao uzimanje antidepresiva, te pređite na zdraviju i prirodniju varijantu lečenja. Svetlije okruženje podiže nivo serotonina u organizmu, i popravlja raspoloženje. Sigurno ste primetile da mračna osoba izaziva osećaj uljuljkanosti i ponekad preterane smirenosti, koja dovodi do osećaja usamljenosti. Zato upalite lampu kada ustanete i držite je uključenu 20 – 30 minuta, udaljenu oko 50 cm od lica.

#3 Vitamin D

Studije pokazuju da osobe koje pate od deficita vitamina D osećaju zimsku melanholiju sa većim intenzitetom nego oni koji ga unose u dovoljnim količinama. Vitamin D, kao i svetlost, ključni su za lučenje serotonina. Držite se niskomasne ishrane i unosite dovoljno povrća i voća. Namirnice bogate vitaminom D su mleko, jaja, svinjetina, žitarice i pečurke.

#4 Igrajte se bojama

Krećite se u raznobojnim i veselo okrečenim okruženjima i prostorijama. Primetićete da jarke boje pozitivno utiču na vaše raspoloženje i prosto vam ne daju da se osećate tužno. Pored toga, jake boje poput crvene, zelene i plave izazivaju stanje budnosti. Ukoliko vaš dom nije okrečen svetlim bojama – ne brinite! Ukrasite stan buketom cveća ili sobnim biljem, dodajte novu vazu ili činiju na stočić u dnevnoj sobi, ili obucite odeću i obuću veselih boja.

#5 Fizička aktivnost

Krećite se i osećaćete se bolje. Svakodnevno istraživanja potvrđuju da vežbanje i redovna fizička aktivnost povoljno utiču na raspoloženje i opšte stanje našeg uma i tela. Trčite par puta nedeljno, upišite se u teretanu, vežbajte sa drugaricama, ili se bavite jogom i meditacijom – sve ove aktivnosti izazivaju dobro raspoloženje i olakšavaju nam borbu protiv depresije.

#6 Ograničite vreme provedeno pred ekranom

Da, tako je. Tu se računaju i telefon i računari. Neki zbog posla provode pred ekranom više od drugih, ali zato kada stignete kući, odmorite oči i mozak od štetnog uticaja zračenja. Uzmite dobru knjigu, zabavljajte se bojankama za odrasle, ili popričajte sa ukućanima ili prijateljima. Zračenje ekrana, naročito pred spavanje, šteti kvalitetnom snu i kasnije izaziva insomniju. Sprečite to tako što nećete koristiti telefon bar jedan sat pre odlaska u krevet, savetuju stručnjaci.

M.S.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.