Sve što niste znali o sindromu policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je hormonski poremećaj koji se javlja kod žena u reproduktivnoj dobi i praćen je simpomima koji se često ne prepoznaju ili ne povezuju sa ovim oboljenjem. Karakteriše ga prisustvo velikog broja malih cista na jajnicima koje same po sebi nisu opasne, ali uzrokuju poremećaj hormona koji može imati ozbiljne posledice poput neplodnosti žena. Načini na koje se ovaj sindrom može dijagnostikovati su laboratorijske analize hormona i ultrazvučni pregled jajnika.

Uzroci

Tačan uzrok pojave policističnih jajnika nije potpuno ustanovljen ali se smatra da nastaje pod uticajem zajedničkog delovanja genetskih faktora i faktora iz okruženja. Neki od najčešćih uzroka mogu biti:

Višak insulina. Insulin je hormon koji omogućava ćelijama da koriste šećer. Međutim, ako ćelije postanu otporne na njegovo delovanje tada se može povećati nivo šećera u krvi i telo proizvodi više insulina. Višak insulina prouzrukuje povećano stvaranje androgena, muških polnih hormona, uzrokujući tako poteškoće sa ovulacijom.

Višak androgena. Ovarijumi proizvode velike količine androgena što utiče na pojavu akni.

Genetika. Pojedini geni mogu biti povezani sa ovim sindromom. Žene koje pate od ovog sindroma često u porodici imaju osobu (majku ili sestru) koja ima isti problem.   

Simptomi

Simptomi policističnih jajnika često se povezuju sa stresom ili nezdravim načinom života zbog čega žene mogu biti nesvesne da pate od ovog sindroma.

Najčešći simptomi su:

– Menstrualni poremećaji koji podrazumevaju kasno javljanje prve menstruacije, izostanak menstrualnog ciklusa a da nije uzrokovan trudnoćom, neredovne menstruacije ili predugo trajanje menstruacije

– Povišen nivo androgena koji izaziva pojačanu maljavost lica i tela, bubuljice (najčešće na grudima i vratu) i gubitak kose gde se prvo javlja opadanje, a zatim proređenost kose na glavi

– Neplodnost ili sterilitet koji nastaje kao posledica nesazrevanja jedne jajne ćelije mesečno koja može biti oplođena. Sterilitet je najčešći i najteži simptom policističnih jajnika ali se može uspešno lečiti zbog čega žene koje pate od ovog sindroma mogu ostati u drugom stanju, samo teže i uz strog nadzor i često pomoć lekara

– Povišen nivo insulina i insulinska rezistencija (otpornost ćelija na dejstva insulina);

– Povećanje telesne težine ili problemi sa gubljenjem težine

– Povišen krvni pritisak ili masnoća u krvi (holesterol, trigliceridi);

– Masna koža i pojava peruti

– Bol u donjem delu stomaka

– Bolne menstruacije

Posledice

Već smo istakli da je sterilitet najčešći simptom i istovremeno najteža posledica sindroma policističnih jajnika. Međutim, poslednice PCOS sindroma mogu biti i: pobačaj ili prevremeni porođaj, ojava dijabetesa tipa 2, kardiovaskularni problemi kao što su povišen krvni pritisak i pojava šećerne bolesti (ponekad i u trudnoći), gojaznost, depresija, anksioznost ili poremećaj ishrane, privremeni prekid disanja tokom spavanja, nespecifična krvarenja materice, karcinom materice.

Lečenje

Terapija PCOS sindroma je različita za svaku ženu, a zavisi od njenih godina i prioriteta odnosno od toga da li žena želi da leči sterilitet, menstrualne poremećaje ili dijabetes. Najvažnije aktivnosti koje je potrebno preduzeti po ovom pitanju su zdrava ishrana, kontrola težine, redovno vežbanje i redovno savetovanje sa ginekologom i endokrinologom.   

Kod lečenja steriliteta na početku je najvažnije regulisati telesnu masu jer to utiče na obnavljanje reproduktivne funkcije tj. ovulacije, uz kontrolisano uzimanje lekova koji podstiču ovulaciju. Kada se postigne ovulacija, a zatim i trudnoća, za trudnicu je najvažnije da bude pod strogim nadzorom lekara, da se pravilno hrani, da prestane sa konzumiranjem cigareta i alkohola i da smanji izlaganje stresnim situacijama.

Najčešći lekovi koji se uzimaju tokom terapije su kontraceptivne pilule za lečenje akni i maljavosti, lek za dijabetes i lekovi za plodnost. Osim terapije koju propisuju lekari i vi sami možete da se poslužite prirodnim preparatima kao što su čaj od koprive ili kadulje (za plodnost), čaj od matičnjaka ili lavande (protiv stresa), biljne kapi od nevena ili koprive (za regulaciju hormona i povećanje plodnosti), integralne žitarice, cimet (stavite cimet u prahu na žvakaću gumu ili namažite desni) i slično.

Sindrom policističnih jajnika je zdravstveni problem koji se može ublažiti ili rešiti. Ukoliko patite od njega, najvažnije je da budete odgovorni prema sebi i svom zdravlju tako što ćete redovno posećivati svog ginekologa i pratiti njegova uputstva.

J.S.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.