TOP TRI knjige koje treba da pročitate ove jeseni

Čitanje je najbolji način da se opustite, obogatite vokabular i uplovite u neki drugi svet, poistovetite se sa likovima romana, zavolite ih ili osudite. Bez obzira da li ste knjiški moljac ili tek povremeno pročitate po koju stranu dobrog romana, mi vam predstavljamo tri književna ostvarenja u kojima ćete uživati – od korice do korice.

#1 “Crveni šator” Anita Dajamant

Da li ste spremne da istražite potpuno novi svet, otkrijete najdublje ženske tajne i u mnogo čemu se poistovetite sa glavnim junakinjama romana?

Ime joj je Dina. U Bibliji, njeno postojanje je tek naznačeno kratkim pomenom u mnogo poznatijim poglavljima o njenom ocu Jakovu i njegovih dvanaest sinova u Knjizi Postanja.

Ispričan glasom Dine, ovaj roman otkriva tradicije i nemire života žena u prošlosti – svet crvenog šatora. On počinje pričama njenih majki – Lie, Rahile, Zilpe i Bilhe – četiri Jakovljeve žene. One vole Dinu i daruju je veštinama koje će joj pomoći u njenom potonjem životu. Naposletku, kada se bude zaljubila, doći će do tragedije zbog koje će morati da pobegne od porodice.

Dinina saga dopire iz jednog izuzetnog perioda rane istorije i vezuje čitaoca nitima neodoljive privlačnosti. Dirljiva priča Crvenog šatora otkriva zaboravljeni svet čudesnih rađanja, robova, zanatlija, kućnih bogova i sestrinskih tajni. (www.laguna.rs)

#2 “Jedne zimske noći” Sajmon Sibag Montefjore

Mračne tajne ozloglašenog zatvora Lubjanka otkrivene nestašnom igrom dece. Da li su i najmlađi potencijalni neprijatelji Staljinovog režima?

Nije važno koga ti voliš, nego ko voli tebe.

Ako neko primora tvoju decu da te unište, kakve će užasne tajne ona otkriti?
Potresna priča o dve zabranjene i pogubne ljubavne veze začete istorijske 1945. godine. Dok Rusija slavi pobedu nad nacistima, pucnji se razležu usred velike moskovske svetkovine: na zemlji su beživotna tela dvoje učenika, mladića i devojke, u kostimima iz XIX veka. Reč je o deci sovjetskih rukovodilaca, koja idu u najugledniju školu u gradu. Da li je reč o ubistvu? O samoubistvu? Ili je posredi ljubavni trougao? A možda i zavera protiv Staljina – ili pak jedna od vođinih nemilosrdnih intriga?

Po Staljinovom naređenju, policija hapsi decu uzrasta od šest do osamnaest godina. U takozvanom Dečjem slučaju, zastrašujuća istraga razara porodice u najzloglasnijem staljinističkom maniru, prisiljavajući decu da se okrenu protiv svojih roditelja. Na površinu će isplivati dve tajne ljubavi – jedna između dvoje mladih, druga među odraslima, obe potencijalno kobne. Prateći Montefjoreove likove kroz nezaboravnu, uzbudljivu priču, uvidećemo zajednno s njima da je najveći dar detinjstva sloboda da se živi u sadašnjosti. A kad se podvuče crta, u ljubavi nije važno koga vi volite, već ko voli vas. Zasnovan na istinitoj priči, ovo je strastveno i maestralno ispisan ep o raznim licima ljubavi. (www.evrobook.com)

#3 “Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća” Haruki Murakami

Ako želite da se zaljubite u Murakamijeva maestralna ostvarenja, ovaj roman je sjajan način da počnete književnu avanturu.

Cukuru Tazaki je kao tinejdžer voleo da sedi na železničkim stanicama i gleda vozove kako prolaze. Imao je četvoro najboljih prijatelja – dvojica momaka zvali su se Crveni i Plavi, a dve devojke Crna i Bela. Jedino Tazakijevo prezime nije u sebi sadržalo boju i on se zbog toga uvek osećao izdvojenim, kao neko „bez ijedne karakteristične osobine ili individualne osobenosti“. Ipak, njegovo prezime značilo je onaj koji nešto pravi, gradi… Iznenada, jednog leta, četvoro prijatelja odlučuje da prekine svaki kontakt s njim i da ga odbaci iz svoje grupe. Ovo bolno, traumatično iskustvo godinama ga je držalo na granici smrti. (www.geopoetika.com)