Tri najgore navike na poslu kojih se morate rešiti

Koliko god se trudili da ostavimo dobar utisak na svoje nadređene ili kolege, teško da možemo izbeći određene (uglavnom neprijatne) situacije koje se najčešće dešavaju kao posledica navika koje smo doneli od kuće ili smo ih stekli na samom radnom mestu. Navike, naročito one loše, mogu u tolikoj meri uticati na mišljenje ljudi o nama što u neretkim slučajevima ugrožava mogućnost napretka na poslu, pa čak ponekad i samo zadržavanje radnog mesta. Ukoliko želite da izbegnete ovakav scenario, obratite pažnju na sledeće loše navike koje nikako ne bi trebalo da imate na poslu.

Kašnjenje. Osim što je jako ružna navika, kašnjenje može biti veoma iritantno i ukazuje na nepoštovanje tuđeg vremena. Dolazak na posao posle početka radnog vremena posebno se neće svideti vašim menadžerima koji će zbog kašnjenja misliti da ste neodgovorni i da svoj posao ali i njihov autoritet ne shvatate ozbiljno. Trudite se da na posao dođete barem 15 minuta ranije, ali vodite računa da ne preterate sa ranijim dolascima jer to može delovati loše na ostale zaposlene koji će se plašiti da bi se zbog vašeg preranog dolaska na posao i njihov raspored mogao promeniti.

Mnogo priče, a malo slušanja. Ovo je jedna od najgorih navika koja je posebno prisutna kada se radi o mlađim zaposlenima. Previše pričanja može se shvatiti kao prevelika doza samopouzdanja ili preterana potreba da se iskažu lični kvaliteti. Samim tim, pojedinci u radnom okruženju prema takvoj osobi uglavnom osećaju odbojnost ili neku vrstu netrepeljivosti. S druge strane, mnogo je poželjnije uložiti određeni napor da se manje priča a više sluša jer se na taj način ostavlja bolji utisak i što je najvažnije više može da se nauči. Ovo je posebno bitno kada se razgovor vodi sa osobama koje su na višim pozicijama ili imaju više znanja i iskustva u odnosu na nas.

Izbegavanje posla. U svakoj kompaniji postoji bar jedna osoba koja se na svaki način trudi da izbegava posao tj. da ga prepusti nekome drugom da ga odradi. Trudite se da ne budete ta osoba. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo jer nije u skladu sa radnom etikom, ometa rad ostalih zaposlenih a i svakako loše utiče na razvoj vaših radnih veština i karijere. Ako izbegavate da obavljate svoje radne zadatke zato što niste baš ”zagrejani” za taj posao, možda je bolje da razmislite o promeni radnog mesta.            

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.