Iako ovaj tekst želim da posvetim svojim kolegama, turističkim radnicima, kao praktičan vodič za prevazilaženje krize, znam da će ga u mnogo većem broju, čitati oni koji ne rade u ovom sektoru, pa moram biti prilično objektivna, osvrćući se, kako na jedne, tako i na druge.

U pravnom sistemu postoji jedan pojam koji se zove “viša sila” Pod višom silom podrazumevaju se teroristički napadi, prirodne nepogode, epidemije bolesti – u principu, sve ono što se apsolutno ne može predvideti.

Poslednja dva meseca, čitav svet je pogođen nečim što spada pod višu silu, a najpogođeniji je, upravo, turizam.

Ako dobro pogledate ugovor o putovanju, videćete da se gorenavedene pojave ne mogu smatrati opravdanim razlogom za otkaz putovanja. Kako je svaki, pa i ugovor o putovanju, regulisan Zakonom o obligacionim odnosima, moramo znati da u istom tom zakonu stoji da organizator putovanja može odustati od ugovora, potpuno ili delimično, bez obaveze na naknadu štete, ako pre ili za vreme izvršavanja ugovora nastupe izvanredne okolnosti koje se nisu mogle predvideti, ni izbeći ili otkloniti (čl. 878).

U svom poslednjem obraćanju za portal b92, direktor YUTA-e, Aleksandar Seničić, rekao je da će se zamenski vaučeri moći iskoristiti do kraja 2021. godine, a ukoliko se ne iskoriste do tad, vlasnici vaučera će moći da traže povraćaj novca počev od 1. januara 2022. godine. Koliko je ovo srećno rešenje za sve, nisam sigurna, ali da je jedino rešenje – u to jesam. 

Ipak, na ovome ću se zaustaviti jer nijedna informacija nije zvanična, a takvom ćemo je smatrati kada se pojavi na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kako da se ponašaju turističke agencije kada počnu sa radom?

Nedavno sam sprovela jedno istraživanje na svom Instagram profilu, postaviviši svojim pratiocima pitanje da li će ove sezone ići na letovanje ili ga ipak odložiti za narednu godinu. Pokazalo se da je većina raspoložena i željna plaže i mora.

Ipak, ove sezone moramo biti vrlo pažljivi i strpljivi sa svojim putnicima i u svakom trenutku, imati relevantne informacije. Više nego ranije, sada je bitno da smo redovno u kontaktu sa svojim inostranim saradnicima, pa i prijateljima.

Ne smemo ni zanemariti povećan broj onih koji će svoje letovanje provesti u Srbiji pa zato moramo povećati ponudu hotela, apartmana i aktivnosti. Ovo su mojih pet predloga za organizovanje odmora u Srbiji:

Avanturistička putovanja – Iskoristite brojne planinske predele u Srbiji kako bi organizovali avanturističke ture. Postoji čak nekoliko organizacija koja se bave safarijem, odnosno – voze svoje putnike teretnim džipovima po brdima naših planina.

Vinske ture – Ko još ne bi voleo da provede dan u vinogradu isprobavajući lokalna vina? Budite kreativni i organizujte aktivnosti koje bi bile zanimljive na jednoj takvoj turi.

Stari zanati – Naročito na jugu Srbije, zadržani su stari zanati kojima su se nekada ljudi bavili. Organizujte ture u kojima će vaši putnici naučiti neke od tih zanata.

Seoske priče – Svi smo, kao mali, čuli bar jednu seosku priču o bliskim susretima sa divljim životinjama, seoskim misterijama i slično. Pronađite starije stanovnike sela zapadne i istočne Srbije, Šumadije i organizujte turu “Priče i legende”.

Gastronomski turizam – Da li treba da pričam o tome koliko je bogata i šarenolika naša kuhinja?

U situaciji u kojoj smo svi isti, ne treba jedni na druge da gledamo kao konkurente, već da jedni drugima pomognemo i da sačuvamo turizam zajedno.

Autor: Tijana Špiljević, Turistička agencija Alti Travel