U Кragujevcu rođena prva beba začeta vantelesnom oplodnjom

Pre nepunih godinu dana u Kliničkom centru Kragujevac počeo je da radi Centar za vantelesnu oplodnju gde su parovima omogućena tri pokušaja vantelesne oplodnje koje finansira država.

“Juče je nakon carskog reza rođena prva beba začeta u našem Centru za vantelesnu oplodnju. Radi se o zdravoj devojčici od oko tri kilograma”, rekao je Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra Kragujevac za RTS.

Dodaje da je Centar za nepunih godinu dana dao dobre rezultate.

“Zahvaljujući finansiranju Ministarstva zdravlja od 45 miliona dinara, Fondacije “Dragica Nikolić” od oko 80 miliona dinara i grupi privatnika koji su pomogli, mi imamo Centar koji je za manje od godinu dana uspeo da napravi ono čemu smo težili, a to je da imamo prvu trudnoću koja je juče rezultovala rođenjem zdrave devojčice”, navodi Sazdanović.

Kako on dodaje sam proces u kragujevačkom Centru za vantelesnu oplodnju bio je uspešan jer je rezultovao sa pet trudnoća.

“Uz zahvalnost profesorki Elijani Garalejić i njenom timu sa GAK “Narodni front” mi smo ove jeseni imali 21 par koji je bio u našem procesu, od toga imamo pet trudnoća – dve blizanačke i jedne trojke. To znači da ćemo imati osam novorođenih beba nakon ovog početnog probnog rada”, objašnjava Sazdanović i dodaje da nastavljaju sa radom.

“Ove godine smo krenuli potpuno rutinski, od ponedeljka 18. februara imamo grupu od 13 parova i ove godine ćemo ostvariti plan od sto parova”, navodi Sazdanovic.

Međutim, dodaje, da to ne treba da spreči nove parove da se prijave.

“Svi pacijenti neka nam se jave, svi će biti primljeni i niko neće biti odbijen za proces vantelesne oplodnje u Kragujevcu”, ističe Sazdanović.

Izvor: rts.rs

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.