Uspon i pad dečjeg carstva – Dečje novine

Prema ideji nastavnika ruskog jezika Srećka Jovanovića, njegovih kolega i učenika iz seoske škole nadomak Gornjeg Milanovca priređen je i objavljen prvi broj dečjeg, školskog časopisa „Dečja politika“. S ciljem da afirimiše dečje stvaralaštvo u časopisu su se našli dugo pripremani i pažljivo birani dečiji radovi. Odmah nakon izlaska prvog broja ime lista je promenjeno u „Dečje novine“ zbog protesta lista „Politika“ iz Beograda. Mlade entuzijaste i vizionare promena imena nije pokolebala, priredili su drugi broj koji je naišao na odličan prijem kod dece školskog uzrasta.

Potražnja za časopisom je rasla, pa je Srećko Jovanović sa Acom Lazarevićem u Gornjem Milanovcu osnovao preduzeće. Pridružili su im se majstori stripa, pisci, novinari, ilustratori i prevodioci, ali je i dalje zanačajno mesto pripadalo deci – stvaraocima.

Pojavili su se školski listovi „Zeka“ i „Tik-Tak“, nezaboravni „Džuboks“, „Eureka“, „Kulture istoka“ i „Crni pojas“, stripovi „Mandrak“, „Modesti Blejz“, „Nikad robom“ (Mirko i Slavko) koji su dostizali tiraže od preko 500.000 primeraka. Junaci stripa „Nikad robom“ Mirko i Slavko bili su toliko popularni da izdavač nije mogao da nađe dovoljno crtača kako bi zadovoljio potrebe štampe. Kao glavni i odgovorni urednik Srećko Jovanović je pisao tekstove, crtao i pomagao ljudima u štampariji.

Izuzetno uspešna saradnja sa italijanskom firmom „Panini“ omogućila je da „Dečje novine“ štampaju popularne albume sa sličicama: „Sara Kej“, „Plavokapica“, „Pčelica Maja“, „Bambi“, „Hajdi“, „Tarzan“ i fudbalska prvenstva. „Dečje Novine“ su u SFRJ imale ekskluzivno pravo za objavljivanje stripova Volta Diznija, objavljivali su knjige nobelovaca i još mnogo značajnih i u svetu priznatih dela.

Za izuzetne napore na razvijanju prijateljstva i ravnopravnosti naših naroda i narodnosti Josip Broz Tito je odlikovao „Dečje novine“ Ordenom bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem. Napominjemo da Srećko Jovanović nije bio član KPJ. „Dečje novine“ su dobile preko 15000 nagrada u Jugoslaviji i u svetu.

Ovaj gigant je propao s raspadom Jugoslavije, ali ostao je upamćen kao jedan od najvećih podviga u istoriji koji su inicirala deca.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.