Zašto je bitno da naučimo da čitamo nutritivne deklaracije?

Zvanična istraživanja Svetske zdravstvene organizacije ukazuju da je gojaznost jedan od gorućih zdravstvenih problema savremenog društva. Tendencija rasta stope gojaznosti prisutna je kako u svetu, tako i u Srbiji. U cilju prevencije ovog hroničnog oboljenja, zakoni zemalja širom sveta, uključujući i Srbiju, obavezuju proizvođače hrane na nutritivno označavanje namirnica.

Nutritivna deklaracija govori o poreklu, nameni i sastavu svake industrijski proizvedene hrane. Istovremeno, deklaracija na proizvodu daje dokaz o njegovoj zdravstvenoj ispravnosti, odnosno, potvrđuje da je namirnica sigurna za konzumiranje. Sve nutritivne deklaracije imaju sadržaj koji je obavezan i najčešće je predstavljen tablično.

Tabela se obično sastoji od tri dela – u prva dva odeljka se obično nalaze informacije koje su specifične za dati prehrambeni proizvod, kao što su informacije o nutritivnoj vrednosti, veličini porcije i kalorijama. Energetska vrednost namirnice izražena je u kilokalorijama ili kilodžulima, pa je jednostavno odrediti količinu porcije, koja je u skladu s preporučenim dnevnim energetskim unosom. Koliko određen proizvod ima kalorija zavisi od količine ugljenih hidrata, masti i belančevina (proteina) koji sadrži.

Hranljive materije su nabrojane po redu, počev od onog sastojka koji je prisutan u najvećoj količini u proizvodu. Proteini se izražavaju u gramima, a masti u procentima ili gramima, u odnosu na preporučeni dnevni energetski unos. Ugljeni hidrati se, takođe, mogu izražavati dvojako, ali je kod označavanja tog nutrijenta obavezno navesti količinu dodatog šećera. U tabeli nutritivne deklaracije, obavezno je navesti i sadržaj soli u gramima u odnosu na preporučeni dnevni unos te materije.

Uz ove informacije, deklaracija može prikazati i podatke o količini jednostavnih šećera, zasićenih masnih kiselina, vlakana, natrijuma ili drugih elemenata iz kojih se proizvod sastoji. Treći odeljak sadrži napomenu o preporučenim dnevnim vrednostima za ishranu(Reference intake – RI), pružajući uvid u količine kalorija, šećera, masti, zasićenih masti i soli koje se nalaze u 100 grama ili u porciji određene namirnice, a sve u okviru prosečnih dnevnih potreba organizma odrasle osobe za navedenim nutritijentima.

Preporučeni energetski unos može biti od pomoći potrošačima u planiranju zdravijih obroka, ujedno bez odricanja od omiljene hrane. Jasnim i tačnim informacijama o unosu određenih hranljivih materija, nutritivne deklaracije znatno olakšavaju u planiranju zdrave i balansirane ishrane. Nacionalna kampanja „Teži ravnoteži“, nastala kao podrška Nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih, ima za cilj da pokrene pozitivne promene u stilu života građana i ukaže na važnost pronalaženja balansa u svim segmentima života.

teziravnotezi.rs

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.