Zdravo teme, lepa kosa: 4 načina za prolećno osveženje frizure

U susret najlepšem godišnjem dobu – osvežite kosu, vratite joj sjaj, snagu i elastičnost vlasi, ali ne zaboravite i na temeljnu negu kože glave. Jer samo zdravo teme može da “nosi” zdravu i prelepu kosu.

Pravilna nega kose podrazumeva redovnu higijenu temena i vlasi, dodatnu negu dva puta nedeljno i što ređu upotrebu stajlera koji rade sa viskomim temperaturama. Pravilna ishrana i hidratacija organizma neohodni su uslovi za sve aspekte zdravlja, pa tako i za lepu kosu.

U narednom periodu Kragujevčanka vam piše o praktičnim savetima za negu i stilizovanje kose, testira jedinstvene proizvode i prenosi svoja iskustva. Do tada – čitajte o načinima na koje možete osvežiti kosu, a koji će svakako pomoći da ona bude još lepša na prolećnom suncu. 🙂

[ZANIMLJIVOST] Kosa kao kult kroz istoriju

Mitologija pripoveda da je Samsonova snaga bila u dugoj kosi. Kroz istoriju i različite epohe možemo pratiti trendove u stilizovanju, nezi i kolorizaciji kose - od laganih talasa u kosi u rimskoj istoriji, preko ekstravagantnih punđi viktorijanskog doba i bojenja kose tokom vladavine Katarine II u Rusiji. I danas kosa na ženi jeste jedan od najvažnijih aduta kada je o kompletnom stilu reč.

 

#1 Proteini jačaju kosu i uklanjaju oštećenja

Konzumirajte bar jedan obrok dnevno i jednu užinu na bazi proteina. Pileće meso, riba, kuvano belance, mladi sir, goveđa pršuta, bademi, Ella sveži sir – proteini jačaju kosu spolja i iznutra. Jednom mesečno napravite masku za kosu na bazi jogurta i jednog jajeta i nanesite na krajeve kose pre šamponiranja. Isperite posle 20 minuta i nastavite sa regularnim tokom nege i stilizovanja. Ovakav pristup u nezi pokazuje brze rezultate kada je o oporavku oštećenih vlasi reč.

#2 Smanjite upotrebu fena

Znamo da nije praktično čekati i po nekoliko sati da se kosa osuši sama, ali potrudite se da je što duže držite u peškiru, a postupak sušenja završite fenom – sa što veće udaljenosti od kose.

#3 Otkrijte šta vašem temenu prija

Razmislite da li vam šampon i balzam koje trenutno koristite u potpunosti odgovaraju. A farba za kosu? Maska? Pratite reakciju temena, a ukoliko osetite svrab, peckanje i nelagodnost na koži glave naročito nakon farbanja kose – vreme je za promenu preparata.

#4 Prolećno osveženje boje kose

Vreme je za nijansiranje kose, a zašto da ne i kompletnu promenu boje? 🙂 Kragujevčanka je pisala za portal Lepota i Zdravlje o aktuelnim trendovima u bojenju kose – pronađite inspiraciju! A o nezi nove boje, vlasi i temena u cilju što dužeg efekta sveže boje – ne brinite!

Neke žene nanošenje boje podnose savršeno. Ostale – tačnije 660 miliona njih širom sveta – pate prilikom svake promene boje. Iako je za žene farbanje kose prirodan, pa čak i neizostavan korak u ulepšavanju, on može biti agresivan prema koži. S jedne strane, neki sastojci proizvoda za farbanje sadrže slobodne radikale koji oksidiraju kožu glave. Metabolizam ćelija kože se menja i usporava. Koža se obnavlja sporije i manje efikasno. Sa druge strane, bazni pH boje za kosu (9,5) stvara neravnotežu u prilično kiseloj koži glave (pH 5). Izložena ovoj neprikladnoj pH vrednosti, koža glave burno reaguje, što izaziva osećaj neprijatnosti, pa i vidljive iritacije. Osim toga, izloženost baznom proizvodu može da promeni lipidnu barijeru rožnatog sloja kože.

 

Pišem uskoro o dva proizvoda koji su promenili rutinu nege bojene kose na bolje. 🙂 Stay tuned!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.