Ženska hrabrost kroz istoriju: Tri heroine Prvog svetskog rata

Rame uz rame sa Milunom Savić! Ove hrabre žene, heroine ratnog doba, svojom odvažnošću i stavom ispisale su humane strane istorije! Hvala im!

Natalija Bjelajac (1893-1974)

Mlada Antonija Javornik napustila je rodni Maribor posle završene osmogodišnje škole i pridružila se srpskoj vojsci u Kragujevcu. Promenila je ime u Natalija Bjelajac, što je bilo neophodno da bi zaštitila roditelje koje je ostavila u Austrougarskoj carevini. Učestvovala je u oba Balkanska rata i odlikovana je Medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“.

Prvi svetski rat dočekala je u okolini Šapca, na Kajmakčalanu je zarobila 30 bugarskih vojnika, bila je svedok umiranja na Krfu i Vidu i proboja Solunskog fronta, a ranjavana je čak dvanaest puta. Umrla je 1974. godine, na šezdesetogodišnjicu Cerske bitke.

Ljubica Luković (1858-1915)

Samo dva dana pre nego što je od tifusa preminula Elizabeta Ros, od iste bolesti preminula je i Ljubica Luković. Bila je predsednica Kola srpskih sestara, učiteljica, prevodilac i bolničarka. Pod njenom upravom, Kolo srpskih sestara oduševilo je vojnike duž pruge Beograd-Niš u vreme Balkanskih ratova, kada je neverovatnom brzinom, u toku noći, sakupilo hranu, piće i sanitetski materijal, koji je ranjenike dočekao ujutru.

U vreme Prvog svetskog rata Ljubica je spalila arhivu udruženja da nijedna članica ne bi stradala. Tifusom se zarazila u Valjevu, kada je donela pomoć i pomagala obolelima. Posthumno je odlikovana Medaljom za milosrđe „Florens Najtingejl“.

Mejbl Grujić (1872-1956)


Amerikanka Mejbl Gordon Danlop promenila je prezime kada se udala za srpskog diplomatu Slavka Grujića. Od tada počinje njen dobrotvorni rad i neverovatna posvećenost našoj zemlji. Mejbl Grujić je držala predavanja o Srbiji širom SAD, obezbedila novac za podizanje Doma učenica srednjih škola u Krunskoj ulici, objavljivala članke u najvećim američkim listovima, prikupila velike priloge za Crveni krst, Beogradsko žensko društvo, Kolo srpskih sestara i druga udruženja.

Po izbijanju Prvog svetskog rata u Srbiju je došla trećom klasom da bi uštedela što više novca od prikupljenih donacija. Radila je kao bolničarka u Kragujevcu i s jednakim žarom nastavila da radi za interese Srbije kada se rat završio.

luftika.rs, profimedia