Značaj fizičke aktivnosti u jačanju imunog sistema

Poznato je da je fizička aktivnost važna za očuvanje zdravlja, ali da li ste znali da ona igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema?

Imunološki sistem našeg tela zadužen je za borbu protiv različitih infekcija, virusa i bakterija, čime nas štiti od bolesti. U ovom tekstu pročitajte kako fizička aktivnost pomaže našem imunitetu i zašto je važno redovno vežbati.

 


Fizička aktivnost predstavlja bilo kakav oblik kretanja koji zahteva potrošnju energije, a može se odnositi na različite aktivnosti kao što su trčanje, vožnja bicikla, plivanje, vežbanje u teretani, ples, hodanje ili čak kućne poslove. Osim pozitivnih efekata na opšte zdravlje organizma, fizička aktivnost ima važnu ulogu i u jačanju imunološkog sistema.

Kako fizička aktivnost utiče na imunološki sistem?

Fizička aktivnost ima pozitivan uticaj na imunološki sistem na više načina:

Poboljšava cirkulaciju: Vežbanje poboljšava cirkulaciju krvi, čime omogućava efikasniji transport kiseonika, hranljivih materija i imunoloških ćelija do svih delova tela. Ovo pomaže u jačanju imuniteta i bržem oporavku od infekcija.

Smanjuje stres: Stres negativno utiče na imunološki sistem jer izaziva oslobađanje hormona kortizola, koji slabi imunološku odbranu. Fizička aktivnost pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti, čime doprinosi jačanju imuniteta.

Poboljšava san: Kvalitetan san ključan je za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema. Redovna fizička aktivnost pomaže u regulisanju biološkog sata i poboljšava kvalitet sna, što dodatno jača imunitet.

Održava zdravu telesnu masu: Gojaznost povećava rizik od raznih oboljenja i slabljenja imuniteta. Fizička aktivnost, u kombinaciji sa balansiranom ishranom, pomaže u održavanju zdrave telesne mase i jačanju imunološkog sistema.

Preporučene fizičke aktivnosti

Za jačanje imuniteta, preporučuje se umerena fizička aktivnost od najmanje 150 minuta nedeljno. To može uključivati razne vrste vežbi, kao što su aerobne vežbe poput brzog hodanja, trčanja, vožnje bicikla i plivanja, koje poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje i jačaju imunitet. Vežbe snage, kao što su dizanje tegova, vežbe sa sopstvenom težinom i pilates, pomažu u jačanju mišića, kostiju i vezivnog tkiva, što doprinosi ukupnom zdravlju i otpornosti organizma. Joga i istezanje su vežbe fleksibilnosti koje poboljšavaju pokretljivost zglobova, smanjuju napetost u mi šićima i pomažu u prevenciji povreda. Takođe, vežbe ravnoteže, kao što su stajanje na jednoj nozi ili hodanje po liniji, pomažu u očuvanju ravnoteže, što je važno za prevenciju padova i povreda, naročito kod starijih osoba.

Da biste ostali motivisani za redovno vežbanje i očuvali zdravlje, odaberite aktivnosti u kojima uživate, jer će vam vežbanje biti prijatnije. Umesto da se fokusirate na velike ciljeve, postavite manje, kao što je vežbanje tri puta nedeljno. Ovo će vam pomoći da ostanete motivisani i da ne odustanete.

Vežbanje u društvu može biti zabavnije i motivišuće. Pridružite se grupi za vežbanje ili uključite porodicu i prijatelje u svoje aktivnosti. Ako nemate vremena za duže vežbanje, uključite kraće periode aktivnosti u svoj raspored.

teziravntotezi.rs