Кoncert folklora Кrida Budaya iz Indonezije

Кoncert folklora Кrida Budaya iz Indonezije i AFA Svetozar Marković, održaće se večeras od 20.30 sati, u Knjaževsko-srpskom teatru, u organizaciji SKC-a.

Prethodnih godina kragujevačka publika imala je priliku da se upozna sa plesovima i igrama Portorika i Gruzije, a ovoga leta moći će da uživa u lepoti i složenosti egzotičnih plesova Indonezije. Obojen u boje i zvuke ove daleke ostrvske zemlje, Đački trg ponovo postaje scena na kojoj će se susresti dve igračke tradicije i na kojoj će kragujevačka publika moći da se upozna sa raznolikošću svetske igračke baštine. Akademski folklorni ansambl Svetozar Marković predstaviće Splet igara iz Šumadije i Vranjansku svitu.

Кrida Budaya, osnovan 1983. godine pod okriljem indonežanskog univerziteta, jedan je od najpoznatijih i najuspešnijih indonežanskih omladinskih ansambala. Okuplja mlade ljude, kako i samo ime ansambla kaže, u „kulturnoj misiji” predstavljanja indonežanskog tradicionalnog nasleđa na scenama širom sveta. I ovoga leta Кrida Budaya je na svom evropskom proputovanju, i Кragujevac je samo jedna od destinacija, pored Rumunije, Bosne i Hercegovine, Slovačke i Mađarske, na kojoj će ansambl nastupati kao ambasadopr indonežanske kulture.

Indonežanski plesovi, kojih ima preko 3000, oslikavaju kulturnu i etničku raznolikost arhipelaga koji nastanjuje više od 700 etničkih grupa od kojih svaka ima svoje specifične plesove. Кrida Budaya donosi na scenu deo ovog bogatog igračkog nasleđa, najpre predstavljajući spletove plesova Jave i Džakarte. Živi, dinamični plesovi koji oslikavaju običaje indonežanskih ostrva, ponekad magijskog značenja, ponekad zavodljivih pokreta, ponekad slaveći radost života, kroz pokret pripovedaju istoriju, ali i svakodnevni život indonežanskog arhipelaga. Celokupni nastup upotpunjuju sjajni i raskošni kostimi jarkih boja, kao i raznoliki rekviziti.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.