5 jednostavnih načina da doprineseš zaštiti životne sredine

Kao što ne možeš da živiš van kože koje nije tvoja, tako nemaš nijedan drugi dom osim Zemlje.

Iako se u poslednjih par godina sve više govori o zagađenosti životne sredine, klimatskim promenama i načinima na koji se može delovati u cilju sprečavanja degradacije ekosistema, mnogi veruju da samo veliki sistemi (firme i nacionalne službe) treba da delaju.

Premda je tačno da zamena kotlova i prelazak sa uglja na gas u grejnoj sezoni doprinosi očuvanju kvaliteta vazduha, a samim tim i životne sredine, postoji mnogo toga što svako od nas može da uradi i pomogne Zemlji.

Planetu Zemlju ćemo sačuvati zajedno akko (nije slovna greška, guglajte matematičko, filozofsko i logičko značenje pojma akko) malim aktivnostima utičemo na velike promene. Ti, tvoj brat, tvoja koleginica, moja porodica, moja sestra, ja.

Racionalna upotreba vode

Nećemo te podsećati na procenat svetske populacije koji na raspolaganju nema hemijski i bakteriološki ispravnu vodu. Podsetićemo te da je voda dragocena i da izraz čuvati kao malo vode na dlanu može da kaže mnogo više od (poražavajuće) statistike.

Kada pereš zube isključi česmu, odmori slavinu i dok nanosiš šampon ili regenerativni balzam na kosu, ne shvataj olako luksuz dostupnosti pijaće vode.

Selektivno odlaganje otpada je važno

Nije svakoj ambalaži mesto u istoj kesi za smeće. Imaj to na umu kada sledeći put treba da izneseš smeće iz stana.

Selektivnim odlaganjem otpada doprinosiš jako važnoj misiji – reciklaži.

U sklopu kampanje “Priroda zahvaljuje”, u Kragujevac Plaza postavljene su kante za selektivno odlaganje otpada, a tebe pozivamo da prilikom posete omiljenom šoping centru pokažeš odgovornost prema životnoj sredini i razviješ obrazac ponašanja kojim ćeš uticati na ljude u okruženju.

Ceger umesto plastične kese

Plastične kese su jedan od glavnih neprijatelja čiste životne sredine. One se ne mogu reciklirati ni razgraditi prirodnim putem, što doprinosi stvaranju velikih količina otpada za koji ne postoji mogućnost daljeg obnavljanja.

Ukoliko je neophodno da koristiš kese prilikom kupovine traži od trgovca biorazgradive ili papirne varijante. Još bolje – kupi platneni ceger koji je namenjen višekratnoj upotrebi.

Veliki izbor platnenih i cegera od biorazgradivih materijala dostupan je u dm drogeriji u Kragujevac Plaza centru.

Više šetnje, manje vremena za volanom

Dobro za tebe, dobro za životnu sredinu. Kad god si u prilici izaberi pešačenje umesto vožnje do željene destinacije u gradu.

Čim startuješ motor, zagađivači iz auspuha nađu put to vazduha i narušavaju njegov kvalitet. Kada ugljovodonici i azotni oksidi (najčešći polutanti iz auspuha) dođu u kontakt na sunčevoj svetlosti, oni proizvode ozon. Kada je u stratosferi ozon nas štiti od štetnih UV zračenja, a kada priđe bliže površini Zemlje, on doprinosi stvaranju smoga i izaziva respiratorne probleme.

Osim automobila, ovom efektu doprinosi i upotreba fosilnih goriva.

Zalažući se za održivi razvoj i upotrebu elektirčnih automobila kao jednog od načina da se smanji emisija štetnih gasova, Kragujevac Plaza centar nudi i uslugu punjenja električnih automobila preko Charge&Go punjača, postavljenih u garži.

Poseti Karavan za klimu 3.0 U Kragujevac Plaza centru

Šoping i zabava uz edukaciju o važnim temama koje se tiču svakog od nas, očekuju te u Kragujevac Plaza centru na izložbi Karavan za klimu 3.0. Saznaj koje su to zaštićene vrste u nestajanju, da li su klimatske promene problem koji možemo da rešimo, zašto je važno očuvanje biodiverziteta u Srbiji, kao i šta baš ti možeš da uradiš da pomogneš.

Izložba organizovana u saradnji Kragujevac Plaza centra sa Francuskim institutom u Srbiji i gradom Kragujevac traje do 6. maja.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.