Amira Medunjanin u sredu pred publikom u Kragujevcu

Pevačica sevdalinki i tradicionala svetskog glasa Amira Medunjanin vraća se pred našu publiku, nakon višemesečne pauze usled pandemije Covid19, prvim nastupom 9. septembra, od 20 časova, na Arsenal Festu u Kragujevcu i dan kasnije koncertom na Letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji.

Prvi nastupi Amire Medunjanin u Srbiji, od ispunjenog beogradskog “Sava centra” u oktobru prošle godine, biće održani u Kragujevcu i Vrnjačkoj Banji u skladu sa uputama Kriznog štaba, uz ograničen broj od 500 sedećih mesta, uz nošenje maski i razmak od 1,5 metra, kao i poštovanje drugih zdravstvenih mera.

Ulaznica za nastup Amire Medunjanin 9. septembra na Arsenal Festu (Garden Stage, prostor “Zastavine bašte”) košta 1.000 dinara i može se naći od 1. septembra preko mreže Tickets.rs, a u Kragujevcu preko blagajne Doma omladine i Da Gama Travel-a.

Naslov “bosanske Billie Holiday”, kako ju je nazvao novinar Garth Cartwright, poređenje je koje govori kako je Amira pristupila sevdahu, pronašavši novi kontekst i formu unutar tradicije stare stotinama godina. Amira je sevdah odvela tamo gde nikada nije bio ranije, u moderno doba, u susret sa džezom, čak u izlete u psihodeliju. I to se čuje u sevdalinkama i drugim tradicionalima sa naših prostora kao što su “Ah što ćemo ljubav kriti”, “Eleno kerko”, “Pjevat ćemo šta nam srce zna”, “Što te nema”, “Mito bekrijo”, “Moj dilbere”, “Ima dana” ili čak “Ako znaš bilo što” Branimira Štulića, i svedoče u međunarodnoj kritici odlično ocenjeni albumi “Rosa” (2005), “Amira Live” (2009), “Zumra” (2010), “Amulette” (2011), “Silk and Stone” (2014), “Damar” (2016) i “Ascending” (2018). Amira je nedavno objavila album “For Him And Her” (2020), na kome je snimila pesme koje su izvodili legendarni pevači narodne muzike Toma Zdravković i Silvana Armenulić.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.