Retinol može biti najbolji prijatelj ili najveći neprijatelj vaše kože. Razlika je samo u načinu na koji ga koristite.

Kvalitetan proizvod sa retinolom zaista može da transformiše kožu, a to se posebno odnosi na probleme sa mimičkim borama, sitnim ožiljcima, flekama, aknama i neujednačenom teksturom kože. Svoju skin care snagu pokazaće otprilike dva meseca nakon uvođenja u rutinu, ali samo ukoliko se pridržavate bontona pri njegovom korišćenju. #StayTuned da upoznate ta beauty pravila.

U potrazi za efikasnim proizvodima sa retinolom i pratećom negom posetili smo Kragujevac Plaza centar i odabrali formulacije koje će se posebno dopasti osobama koje se tek upoznaju sa retinolom.

Koži je potrebno vreme da navikne na retinol – uvodite ga postepeno

Ukoliko ove sezone prvi put koristite retinol (ili prvi put posle duže pauze) počnite od nižih koncentracija. Agresivni pristup i naglo uvođenje 0.5% koncentracije dovešće do narušavanja kožne barijere i posledica u vidu tzv. retinol uglies-a – perutanja, svraba, crvenila, akni i generalne neprijatnosti na koži. Iako sa ovakvim reakcijama nema garancije, odnosno mogu se desiti bilo kom tipu kože, postepeno uvođenje retinola je jedan od koraka koji će rizik smanjiti.

Osim koncentracije, obratite i pažnju na broj nanošenja tokom nedelje. U početku nanosite retinol jednom nedeljno, pa svako treće veče, pa na dve večeri… Pratite reakciju i potrebe kože.

Ove proizvode ćete voleti

Ukoliko ste u potrazi za kvalitetnim proizvodom sa retinolom, La Roche Posay Redermic R je sjajan izbor za vas! Koncentracija retinola u ovom proizvodu je 0.3% što je posebno pogodno za početnike i osetljive tipove kože. Sjajan je i kao uvod u dalju, jaču negu poput NeoStrata retinola. Potražite u Benu apoteci u Kragujevac Plaza centru.

L’Oreal Paris Revitalift Laser Retinol serum za lice sa 0.2% čistog retinola je povoljnija, ali efikasna alternativa za osobe čija koža do sada nije imala iskustva sa retinolom. Za optimalan efekat preporuka je da se koristi pre nanošenja noćne kreme iz iste kolekcije. Dostupno u Lilly drogeriji u Kragujevac Plaza centru.

Retinol ne koristite sa drugim aktivima u istoj rutini

AHA, BHA, PHA, vitamin C, niacinamid, peptidi – mi uvek glasamo za aktivne sastojke u rutini, ali ne i njihovo kombinovanje bez ikakvog reda i smisla. Isto važi i za retinol.

Kiseline su hemijski piling, a retinol takođe utiče na eksfoliaciju kože. Prema tome, kiseline i retinol istog dana u istoj rutini – nikako. Vitamin C radije koristite ujutru pre nanošenja SPF preparata i bar u početku, ne istog dana kada i retinol.

Dajte retinolu vremena i prostora da deluje i transformiše vašu kožu.

Tretinoin se koristi samo po preporuci dermatologa

Tretinoin je najčistiji i najjači oblik retinola i kao takav ima brojne pozitivne efekte na kožu, ALI možete ga koristiti samo po preporuci i pod nadzorom dermatologa. Ovo pravilo imajte na umu uvek! Viša koncentracija u kućnim uslovima, bez adekvatnog praćenja reakcije kože od strane stručnog lica nije recept za lepotu već za uništavanje kože.

Hidratacija je obavezna, SPF obavezniji

Gde je retinol, tu su obavezno SPF i intenzivna hidratacija kože. Verujemo da ste do sada pronašli odgovarajući SPF za lice, a u slučaju da vam treba podsetnik na značaj ovog tipa proizvoda, prelistajte neke od naših letnjih beauty tema.

Što se hidratacije tiče, ponovili smo više puta ali nije na odmet da naglasimo još jednom – hidratacija je najvažnija.

U periodu privikavanja kože na retinol svaki korak u nezi je važan, pa posebnu pažnju treba da obratite i na izbor proizvoda za umivanje i skidanje šminke.

Ove proizvode ćete voleti

Nuxe Very Rose lagana pena za umivanje nežno čisti i umiruje kožu. Formula sa cvetnom vodicom ruže, uklanja nečistoće bez isušivanja kože. Dostupna je u Lilly drogerie maloprodajnom objektu u Kragujevac Plaza centru.

Lancome Pure Rituel tonik na bazi ulja šipurka, ekstrakta belog lotosa, francuske ruže, anisa i pupoljka japanskog kedra, vratiće kožnu barijeru u balans. Odličan je i kao priprema za dalju negu suve i osetljive kože. Potražite u Jasmin parfimeriji u Kragujevac Plaza centru.

Hada Labo sheet maska za intenzivnu hidrataciju kože više nije samo deo opuštajućeg beauty rituala, kada koristite retinol postaje potreba. Sadrži kompleks hijaluronske kiseline, koja pruža dugoročnu, dubinsku i višeslojnu hidrataciju. Proizvod možete kupiti u dm drogeriji u Kragujevac Plaza centru.

Da li vi koristite retinol i kakva su vam iskustva?