Jesenji i zimski meseci su izazovni u kontekstu beauty rutine, imajući u vidu vetar, niske temperature, grejanje, suv vazduh i posledice koje ovi faktori imaju na kožu – dehidratacija, sivkast ten, pojava bora, naušena prirodna ravnoteža mikrobioma i drugo. Ipak, kockice su se složile u korist kože, pa tako tokom hladnijeg perioda godine možete da uživate u svim benefitima kiselina u nezi kože.

Postoje dve glavne grupe: alfa hidroksi kiseline (AHA) i beta hidroksi kiseline (BHA). AHA su rastvorljive u vodi i deluju površinski, te se uspešno primenjuju za piling, smanjenje postojećih mimičnih bora i unapređenje teksture kože. BHA se rastvaraju u masti, prodiru u dublje slojeve kože i izuzetno su cenjene zbog efekata koje imaju na lećenje i prevenciju akni. U okviru obe grupe nalaze se različite kiseline sa karakterističnim prednostima za kožu.

Pitale smo dermatologa kako da odaberemo tip kiseline za specifične potrebe kože i sastavile ovaj beauty vodič koji će vam olakšati izbor.

AHA KISELINE: glikolna kiselina, mlečna kiselina, voćne kiseline

KADA DA IH KORISTITE? Odaberite AHA kiseline ukoliko vaša koža posebno oseća posledice suvog vazduha u prostorijama, ukoliko vam se čini da su bore na licu izraženije, ten neujednačen, a tekstura kože gruba i sa neravninama na dodir.

GLIKOLNA KISELINA se najčešće primenjuje u nezi kože. Izuzetno je male molekularne mase, te kao takva ima sposobnost dubljeg penetriranja u slojeve kože. Posebno je efikasna u ujednačavanju tena. Ne preporučuje se osobama sa osetljivom kožom jer njena primena može dovesti do iritacija.

MLEČNA KISELINA je nežnija prema koži i posebno pogodna za održavanje nivoa hidratacije u epidermisu. Preporučuje se osobama sa osetljivom kožom, koje ne mogu da koriste glikolnu kiselinu. Efikasna je u uklanjanju posledica dehidratacije sa kože – suvih, grubih delova i kože koja se ljušti i peruta.

VOĆNE KISELINE su pravi izbor za boost energije kože u zimskim mesecima. Vrše piling i time ujednačavaju ten i teksturu kože. Često se koriste u kombinaciji sa glikolnom ili mlečnom kiselinom.

BHA KISELINE: salicilna kiselina

KADA DA IH KORISTITE? Kraljica među kiselinama za sve osobe koje imaju problem sa bubuljicama – salicilna kiselina! Osim primene u tretiranju akni, korisna je i kao metod prevencije pojave aknoznih promena na koži. Salicilna kiselina prodire u dublje slojeve kože i razlaže ulja koja dovode do začeppljenja pora. Derivat salicilne kiseline, acetilsalicilna kiselina je aspirin. Sigurno ste do sada čule da je primena aspirina SOS u nezi kože kada se na licu pojavi bubuljica. Važno je napomenuti da se i salicilna i acetilsalicilna kiselina nanose NA kožu, a ne primenjuju se oralno.

VAŽNO

Kada koristite kiseline u nezi kože, obavezna je primena proizvoda sa zaštitnim faktorom kako bi se sprečila UV oštećenja (koja su, da podsetimo, moguća i tokom zime). Preporuka beauty eksperata je da uvek pre uvođenja kiselina u rutinu konsultujete stručno lice.

BEAUTY IZBOR, TOP 3 proizvoda na bazi kiselina

Youth to the people – toner za eksfoliaciju, Sephora
Nuxe piling losion za kožu, ekskluzivno na: sophia.rs
MBeauty, piling gel sa voćnim kiselinama, dm drogerie

Priredila: Kristina Jeremić