“Blitva i krompir” večeras pred publikom

Večeras od 20 časova, ansambl Knjaževsko-srpskog teatra izvešće predstavu „Blitva i krompir”, prema tekstu Zoltana Egrešijam i u režiji Marka Misirače.

Pozorišni komad „Blitva i krompir” mađarskog pisca Zoltana Egrešija, izuzetno je igran i popularan komad poslednje decenije u mnogim pozorištima istočne Evrope.

“Savremena tragikomedija o trojici prijatelja zapravo je priča o dva gubitnika koji će pokušati da uzurpiraju planove svog uspešnijeg kolege, što iz zavisti, što u cilju preotimanja voljene žene. Iza ove duhovite i životne priče kriju se mnogi neuspesi savremenog doba, i životni i poslovni: izgubljene ljubavi, uništeni snovi o sreći, nemoć da preuzmemo život u svoje ruke, slabost da prevaziđemo prepreke koje su nas slomile. Tri glavna junaka, Sapun, Umetnik i Laki, u ulogama fudbalskih sudija neke od nižih liga našeg bednog fudbala, pokazaće nam kako se zapravo u svakom od njih, kao u nekom ogledalu, možemo povremeno prepoznati. Na kraju nema hepienda ni za jednog od likova, ali nema ni velike poruke – osim da život prihvatimo onakvim kakav je i povremeno porazgovaramo sami sa sobom, možda problem nije uvek izvan nas”, smatra reditelj Marko Misirača.

Zoltan Egreši, mađarski pisac i pesnik, rođen je u Budimpešti 2. avgusta 1967. godine. Diplomirao je mađarsku istoriju 1990. godine. Godine 1998. u budimpeštanskom pozorištu “Jožef Katona” izveden je njegov komad “Portugalija” koji se zadržao na repertoaru 20 godina i postao jedna od najizvođenijih predstava ovog pozorišta. Dve godine posle premijere, komad je doživeo i filmsku verziju. Mnogobrojni njegovi komadi igrani su u Mađarskoj i u inostranstvu – Engleskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Austriji, Češkoj… Komad “Blitva i krompir” izveden je u Engleskoj u Nju End Teatru pod nazivom “Spinach ‘n’ Chips”, a u Mađarskoj je dobio i filmsku verziju pod nazivom “Ofsajd”.

U predstavi igraju Mladen Knežević, Čedomir Štajn i Dušan Stanikić. Prevod teksta Judit Ferenc, kostim Jelena Janjatović, muzika Branislav Pipović, scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, pomoćnik reditelja:je Marija Rakočević.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.