„Convivium Musicum“ šesti put u Kragujevcu

Internacionalni festival kamerne muzike „Convivium Musicum“ ove će godine u Kragujevcu biti održan od 10. do 13. septembra po šesti put i biće posvećen instrumentalnoj „kraljevskoj porodici“ – gudačkim instrumentima.

Tokom četiri festivalske večeri od 20 sati u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije nastupaće mladi umetnici i u različtim formama se od dua do kvinteta predstaviti delima vrhunskih kompozitora, ali i onih koji se retko mogu čuti na ovim prostorima. Festival organizuje Udruženje građana „Convivium Musicum“ uz podršku grada Kragujevca.

U skladu sa inicijalnom idejom festivala da se svake godine publici predstavi jedan ansambl iz Srbije, na otvaranju 10. septembra nastupa klavirski kvartet iz Novog Sada „Animato“, čije su članice studentkinje doktorskih studija kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Festivalski ansambl “Convivium Musicum” sa pet vrsnih muzičara iz Poljske, Ukrajine i Srbije nastupaće druge, treće i četvrte večeri festivala i to u formi duo violončela i duo violina-violončelo, zatim gudačkog tria i gudačkog kvarteta, a poslednje večeri u formi gudačkog kvinteta.

Pored vrhunskih i često izvođenih dela svetskih kompozitora, Ljubica Gužvić PR Festivala ističe da će festivalski ansambli izvoditi dela koja se izvode po svetskim scenama, ali se retko mogu uživo čuti na ovim prostorima, poput tria “Dohnany” i Šostakovičevog kvarteta.

Umetnički direktor Internacionalnog festivala kamerne muzike Filip Tomić, violončelista, koji nastupa sa orkestrom je rekao da je sa idejom da promoviše domaće umetnike, festival prilika da studenti Muzičke akademije iz Srbije nastupaju i razmene iskustva sa mladim umetnicima iz inostranstva, a volonterima sa kragujevačkog FILUM-a pruža mogućnost da učestvuju u organizaciji i promotivnim aktivnostima kako bi stekli iskustvo koje će im biti korisno u budućnosti i profesionalnoj karijeri.