“Čovek po imenu Uve”: roman koji je osvojio svet

Roman „Čovek po imenu Uve” postao je svetski bestseler, a u njemu nema kriminala, seksa, heroja, ratova ili vulgarnosti. Šta je to privuklo milionsku čitalačku publiku? Pisac Fredrik Bakman nije filmska zvezda niti milijarder, a izazvao je toliko pažnje. Čime? Pitamo se i pokušaćemo da damo odgovor.

Vrlo je verovatno da ljudima nedostaje ljubavi, one čiste, iskonski iskrene ljubavi i poštenja. Ljudima je preko glave nameštenih suđenja, krvavih obračuna, oružanih borbi, trke za novcem i slavom i uopšte jezivih scena. A kakav je glavni lik romana Uve? Jedan običan čovek kakvog svi mi srećemo svakog dana, a istovremeno i jedan neobičan čovek koji se drži svojih principa. On zanoveta, on se podsmeva poznanicima, on se trudi da održi red u naselju, on je jedno pravo zanovetalo. Sigurni smo da u vašem komšiluku postoji čovek koji podseća na glvanog lika romana.

Posle čitanja knjige taj komšija će vam postati draži. Da li je Uve dobar prijatelj? Ne baš. On gotovo da nema prijatelja. On je ćutljiv. Odavno je raskrstio sa starim prijateljem. A kada se taj stari prijatelj razboli Uve pokazuje privrženost, ali ne zaboravlja sukob. Da li je Uve nežan prema životinjama? Ne. On prezire odrpanog mačka koji svakog jutra šeta ispred njegovog praga. Uve ne voli da se igra sa decom. Ne ta kmezava stvorenja! Uve ne podnosi moderne tehnologije. Zar niko ne ume da skuva običnu kafu? Pita se glavni junak. Komšiju programera naziva nesposobnjakovićem. Uve ne podnosi činovnike. Naziva ih kravatašima i veoma je neprijatan prema njima. Uve je pošten čovek.

Uve je imao Sonju. Ona je bila njegov život. Uve želi jedno. Trudi se da ostvari svoj naum, ali uvek ga neko prekine. Uve je oličenje ljudskosti u komičnom i tragičnom smislu.

Roman „Čovek po imenu Uve” objavila je IK Laguna. Po romanu je snimljen istoimeni film.
Fredrik Bakman rođen je 1981. godine. Započeo je karijeru kao bloger i kolumnista. U književnosti je debitovao 2012. godine romanom „Čovek po imenu Uve”. Do sada je objavio tri romana. Svi su dobili pohvalu kritike i postali svetski bestseleri. Živi u Stokholmu.

S.Ž.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.