Dan planete Zemlje – najvažniji datum u ekološkom kalendaru

Dan planete Zemlje, 22. april, jedan je od najvažnijih datuma u ekološkom kalendaru i obeležava se 53. put u više od 150 zemalja, sa ciljem podizanja svesti o važnosti očuvanja naše planete i njenih prirodnih resursa.

Stručnjaci upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom sveta pred izumiranjem, što dovodi do narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti. Kao ključne uzroke izumiranja vrsta, biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontrolisanom eksploatacijom svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog sveta kao i zagađenjem životne sredine. Ugrožene su i brojne biljne i životinjske vrste u Srbiji. Dan planete Zemlje nas podseća da smo mi odgovorni za planetu na kojoj živimo i da je ona naš jedini dom.

Dan planete Zemlje, svake godine, obeležava više od milijardu ljudi nizom akcija i skupova, u nameri da motivišu promenu ponašanja celokupnog društva i ukažu na neophodnost stvaranja globalnih, nacionalnih i lokalnih promena ponašanja.

Izvor: jkpsumadija.rs