Odete u biblioteku ili knjižaru po novo štivo za čitanje i nekako po defaultu zaobilazite police sa natpisom ISTORIJSKI ROMANI. Možda vam predmet nije dobro išao još u osnovnoj školi, možda znate samo osnovne datume – bitne istorijske odrednice, možda vam istorija nikada nije bila “učiteljica života”, pa otuda i averzija prema romanima sa istorijskom pozadinom. Pravite grešku!

Ratovi ruža iz potpuno druge perspektive, raskošni engleski dvor, kraljevska proputovanja, kuće Lankastera, Jorka i Tjudora – romani Filipe Gregori su naša preporuka za čitanje za predstojeće jesenje dane.

Filipa Gregori diplomirala je engleski jezik i istoriju na univerzitetu u Saseksu. Radila je kao novinar na BBC-ju. Njeno akademsko poznavanje istorije poslužilo joj je kao sjajna osnova za istorijske romane iz perioda Tjudora i 18. veka.

Iako je Druga Bolenova kći uzdrmala književi svet i kritiku, baš kao i neodoljivo snažna i tvrdoglava Ana Bolen englesku istoriju, Filipa u svom opusu ima brojne naslove koji će vas podjednako oduševiti!

Uz Belu kraljicu imaćete osećaj da ispijate vrč vrućeg piva lično sa Elizabetom Vudvil. Način Filipinog portretisanja likova i fiktivne nadogradnje događaja učiniće da u njenim romanima uživate kao u istovremeno lirski snažnom, ali i fabularno dinamičnom štivu. Crvena kraljica je saga o Margareti Bofort, a ratovi započeti u Beloj kraljici se nastavljaju… Tu su i Bela princeza i Ričardova kraljica čije ćete priče sa zadovoljstvom čitati od prve do poslednje strane! Nasleđe Bolenovih portretiše krah moćne dinastije, dok Ledi Rivers, tajanstvenu Žaketu, autorka predstavlja čitalačkoj publici na potpuno drugačiji način. Kraljeva kletva je zadivljujući i užasavajući pogled iz prve ruke na preobražaj Henrija VIII iz naočitog mladog princa do čudovišnog tiranina. Kraljičina luda prati želju princeze Meri, kćerke Henrija VIII i Katarine Aragonske, da narod vrati istinskoj veri, dok princeza Elizabeta, kćerka Henrija VIII i Ane Bolen, vreba svaku njenu grešku…

VIŠE o izdanjima na srpskom jeziku pročitajte OVDE. Više o autorki i ostalim izdanjima pročitajte OVDE.

ZANIMLJIVOST Roman Druga Bolenova kći objavljen je 2002. i adaptiran je za BBC-jev revolucionarni novi pristup filmovanja istorijskih romana. Iste godine dobila je Parkerer romantic novel award za svoj roman Druga Bolenova kći. Prava za film je kupio Miramax.

„Kada bi samo udžbenici istorije bili tako živopisno napisani.“ Entertainment Weekly
Da li ste pročitali neki od romana Filipe Gregori?