„Hrana iz kraja“ – prvi gradski sajt za prodaju domaćih proizvoda uskoro počinje sa radom

Uoči novogodišnjih i božićnih praznika, počeće sa radom prvi gradski sajt za prodaju domaćih proizvoda pod nazivom „Hrana iz kraja“ koji se nalazi na adresi www.hranaizkraja@kg.rs – najavila je Danka Andonovski, član komisije Privremenog organa grada Kragujevca.

Sajt je napravljen u saradnji Grada Kragujevca, odnosno Gradske uprave za razvoj i investicije sa Centrom za strna žita i razvoj sela i eKG Info Data i predstavlja još jedno od smart city rešenja u našem gradu.

Ovo je prvi gradski sajt preko koga će se vršiti prodaja prehrambenih proizvoda koji se proizvode u poljoprivrednim gazdinstvima u okolini Kragujevca. Projekat je dvosmeran, sa jedne strane usmeren na potrošače, na građane Kragujevca koji će moći u par klikova da obezbede zdravu i prirodnu hranu sa našeg područja, a sa druge strane usmeren je ka poljoprivrednim proizvođačima i gazdinstvima koji sebi obezbeđuju jedno novo tržište. To novo tržište čine ljudi koji su prezauzeti, koji imaju previše obaveza da bi izlazili u nabavku na zelenu pijacu. Na ovaj način, pozivajuće se na Pravilnik o kupovini na kućnom pragu, koji proizvođači treba da zadovolje, oni mogu da kupe domaće proizvode. Sajt počinje sa radom neposredno pre Nove godine, pa će građani za novogodišnje i božićne praznike moći da kupuju prirodne proizvode tako da će se oni naći na njihovim prazničnim trpezama – kazala je Andonovski.

Zorica Jestrović, direktorka Centar za strna žita i razvoj sela istakla je da je ideja sajta povezivanje kupaca i prodavaca, odnosno manjih gazdinstava koja nemaju velike viškove proizvoda.

Težnja je da se zdrava hrana sa što manje pesticida ponudi svima onima koji nemaju puno vremena da idu na pijace, a žele da se hrane zdravo. Cilj nam je da se na ovaj način stvori prijateljstvo i neka trajna saradnja kupaca sa gazdinstvima iz okoline Kragujevca i Šumadije – kazala je Jestrović.