Hrskavi i ukusni: 5 zanimljivosti o POMFRITU

Da nas neko pita koja je to namirnica koje se nikada ne bismo odrekli, rekli bismo – krompir, ali pripremljen kao pomfrit! Iako u zavisnosti od načina pripreme i dodataka koji se konzumiraju uz njega, pomfrit može biti jako nezdrav izbor za obrok ili užinu, malo ko može odoleti njegovoj hrskavosti i ukusu. Njam!

Kako je umerenost ključ za uspostavljanje zdravog stila života, isto važi i za konzumirane pomfrita! Sve dok ste u kalorijskom balansu (ili deficitu ukoliko želite da smršate), pomfrit se može uklopiti u vaš stil ishrane. OK – ne zaboravite na salatu 🙂 Pronašli ste formulu za uživanje u pomfritu, a zanimljivosti koje slede sigurno će vas nasmejati i učiniti da još više volite pomfrit.

Ljudi najviše vole pomfrit… iz Meka, naravno!

McDonald’s restorani u Americi prodaju čak jednu trećinu ukupne količine pomfrita koji se prodaju u svim restoranima širom zemlje. Šta mislite, kakva je situacija u našoj zemlji i gradu? 🙂

Čarls Dikens uvodi pomfrit u literaturu 🙂

Pomfrit se prvi put pojavljuje u literaturi u “Priči o dva grada” Čarlsa Dikensa.

Omiljena grickalica američkih predsednika

Tomas Džeferson je odgovoran za popularizaciju pomfrita u Americi, kada ga je poslužio na večeri u Beloj kući 1802. godine i navodno izjavio “krompir, pripremljen na francuski način” (french fries).

Muzej pomfrita!

U Belgiji se nalazi prvi i jedini muzej na svetu posvećen pomfritu.

Svađe – one najsočnije!

Uzimanje pomfrita sa partnerovog tanjira je najčešći uzrok za svađe u restoranima, pokazuju podaci jednog istraživanja, kako prenosi healthdigezt.com.