Kako da sprečite prekomerno gojenje i prejedanje u uslovima izolacije

Ovog proleća drugačiji scenario: vesnik najradosnijeg i najšarenijeg godišnjeg doba nisu više žene na dijeti. Žene su odavno u izolaciji jer svojim primerom i poštovanjem #ostanikodkuće apela pomažu u borbi sa Covid-19 virusom.

Razumemo vas da nije lako po ceo dan (ili bar veći deo dana) provesti u kući. Kretanje je ograničeno, fitness centri ne rade, motivacije za kućne treninge nemate i da – stalno vam se jede nešto slatko! A sunce napolju tako poziva na duge šetnje…

Iako je najmanje bitna stvar u celoj situaciji vaš fizički izgled, ne smete da zaboravite da je on odraz opšteg zdravstvenog stanja! U zdravom telu, zdrav duh! I samo zdravo telo može dobro podneti eventualni “zakačila sam viru” scenario. Uostalom, kada prođe pandemija (a hoće!) sigurno ne želite da se nervirate zbog 5-10 kilograma viška koje vrlo lako možete da “nabacite” u ovom periodu! Sledi nekoliko jednostavnih smernica za sprečavanje prejedanja i prekomernog gojenja u periodu izolacije:

#1 Fizička aktivnost ne sme da nedostaje

Sada je pravo vreme da sklonite torbe, kese i jakne, obrišete prašinu i uključite kućni bicikl u dnevnu rutinu! Ukoliko u kući nemate fitnes rekvizit, improvizujte – vozite bicikl u vazduhu (dok gledate seriju), uradite set čučnjeva dok čekate da provri voda za četvrtu kafu danas, šetajte od sobe do sobe, uradite vežbe istezanja odmah po ustajanju iz kreveta. Umesto trgova koristite flaše napunjene vodom kapaciteta 1.5l. Najlakše je prepustiti se, ali ne zaboravite da fizička aktivnost popravlja raspoloženje i jača imuni sistem – a to nam je u ovim uslovima neophodno!

#2 Slatkiši?

U narednim danima sigurno ćete osećati da vam fali energije i da je “šećer pao”. U tim situacijama posežete za štanglom čokolade, kolačima, keksićima… Slobodno! Dok ne osvestite da postoji problem sa opsesivnim konzumiranjem slatkiša – ne uskraćujte sebi tu “slobodu”. Možda vam zvuči kao najgori savet za mršavljenje do sada, ali ako komandujete telu da nešto ne radi u uslovima kada mu je zabranjeno kretanje, odlazak u restorane, kafiće, viđanje sa prijateljima – brzo ćete osetiti posledice na mentalno, a samim tim i fizičko zdravlje i izgled.

Ono što možemo da savetujemo je da pravite mudriji izbor. Umesto kalorićnih čokoladnih štrudli, kupite crnu čokoladu ili medenjake. Umesto sladoleda s akaramelom, bademom, mnogim prelivima i dodacima, odaberite jednostavne varijante sa vanilom ili jagodom. Parče torte jednom nedeljno sigurno neće naškoditi zdravlju i izgledu, ali pola poslužavnika dnevno i te kako hoće. Ne zaboravite – sve čemu se opirete opstaje!

#3 Zaboravite na spremanje 3 vrste ručka, 2 dezerta…

Višak slobodnog vremena iskoristite da čitate, očistite stan, pogledate film i uradite set vežbi 🙂 napravite frizuru, nanesete masku na lice, a ne da kuvate, i kuvate i kuvate…

Gomilanjem hrane “čikate” svoju volju da uzme jedan, pa još jedan i još jedan zalogaj samo u prolazu…

#4 Vodite računa kako pričate sa sobom! Vrlo je važno

Umesto da sebi kažete: Ne želim da se ugojim i razbolim, promenite naraciju i recite: Želim da budem vitka i zdrava. Razmislite i šta je u vašoj moći delovanja. Krivljenjem supružnika za opsesivno prejedanje jer vas on “nervira što je po ceo dan u kući” ne vodi nikuda. Internom komunikacijom ojačaćete samopouzdanje i volju da u uslovima samoizolacije ostanete najbolja verzija sebe. Kada uspostavite sklad u novoj svakodnevici, osećaj da imate kontrolu nad situacijom biće vam od velike pomoći i u borbi sa stresom izazvanim Covid-19 pandemijom.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.