Izložba „Najbolja slika” Jelene Mijić u SKC-u

Večeras, u 20 časova u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra biće otvorena izložba „Najbolja slika” autorke Jelene Mijić. Izložbu će otvoriti Nebojša Milikić.

 

Prvi segment rada čini 20 ručno rađenih kopija slike (nekoliko različitih dimenzija u tehnici ulje na platnu) “Nesreća na Brodveju” i uputstva za izradu istih. Ova slika je bila deo “Velike slikarske izložbe sa gomilom slika ili Kako me je Njujork vratio slikarstvu”, nastale po povratku sa rezidencijalnog boravka u Njujorku, a povodom dobijanja “Mangelos” nagrade i ujedno Jelenine jedine samostalne slikarske izložbe u karijeri. Drugi segment čini desetak tek započetih slika, odnosno šablonskih crteža prenesenih na platna.
Poigravajući se odnosom original-kopija, odnosno kopirajući sama sebe, umetnica preispituje imperative originalnosti i hiperprodukcije, genijalnosti umetnikove ličnosti, kao i klasične principe na kojima se zasniva umetničko delo, te demistifikuje stvaralački proces.

Izložba „Najbolja slika” biće otvorena u Kontakt galeriji SKC-a do 27. novembra.

 

Jelena Mijić je multimedijalna umetnica i kulturna radnica koja živi i radi u Beogradu i Bukovcu (Novi Sad). Završila je osnovne i master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Imala je nekoliko samostalnih izložbi i izlagala na nekolicini grupnih u zemlji i inostranstvu.

Članica je umetničkog fotografskog kolektiva Belgrade Raw. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2013. godine deo je organizacionog tima MultiMadeira internacionalnog rezidencijalnog programa, koji se dešava na portugalskom ostrvu Madeiri.

Bila je deo tima koji je 2016. godine osnovao Ostavinsku galeriji koja je deo nezavisnog kulturnog centra Magacin u Kraljevića Marka. Od 2017. do 2022. godine bila je deo uredničke redakcije radio emisije Sceniranje, koja se bavi umetničkom i kulturnom scenom u Srbiji.

Dobitnica je nagrade „Dimitrije Bašićević Mangelos” koja se dodeljuje mladim vizuelnim umetnicima za 2017. godinu.

Alumnistkinja je RU unlimited u Njujorku, kao i Sound development city umetničke ekspedicije. Saradnica na istraživačkom projektu REKS PREPA(R)KING (25 godina KC Reks). Saradnica je Remont NUA od 2020. godine.