Izložba „O fabrikama i radnicima“ od 2. septembra u Kragujevcu

Izložba „O fabrikama i radnicima“ gostovaće u Kragujevcu, u Muzeju „21. oktobar” od 2. septembra do 16. oktobra. Svečano otvaranje zakazano je u 18 sati, a defile Zastavinih vozila sa polaskom ispred Muzeja „21.oktobar” počeće u 17 sati. Sama izložba je kreirana i realizovana u Beogradu, i nastala je kao rezultat saradnje kustosa Muzeja nauke i tehnike (Ada Vlajić i Rifat Kulenović) i Muzeja Jugoslavije (Jovana Nedeljković i Radovan Cukić).

Tematski okvir izložbe čine procesi industrijalizacije na teritoriji Srbije, od ranih pojava industrijske proizvodnje sredinom 18. veka, preko razvoja u sklopu različitih državnih i društvenih uređenja tokom 19. i 20. veka, zaključno sa prvim decenijama 21. veka. Materijalni i nematerijalni tragovi ovih procesa, pored toga što su nosioci istorijske, tehnološke i arhitektonske vrednosti, takođe su nosioci kulturnih i društvenih vrednosti. Oni proizlaze iz društvenih odnosa oblikovanih pod uticajem industrije, kao i organizacije života pod njenim okriljem i važan su testament ličnog i kolektivnog identiteta.

Na izložbi će biti prezentovana raznovrsna građa koju čine industrijski proizvodi, brojne fotografije koje svedoče o različitim aspektima fabričkog života i video-materijali, kao i drugi predmeti i dokumentacija.

Za približavanje fenomena industrijalizacije, autorski tim odabrao je više desetina predmeta, a ponuđeni koncept obuhvata razvoj pet velikih industrijskih lokaliteta („Zastavu” u Kragujevcu, EI Niš, Leskovačku tekstilnu industriju, IPK „Servo Mihalj” Zrenjanin i RTB Bor).

 Publika će na izložbi u Kragujevcu, biti u prilici da vidi makete mašina i industrijskih objekata, uzorke proizvoda i proizvode industrijske proizvodnje, umetnička dela, alate i sredstva za rad, lična dokumenta, reklamne proizvode i ambalaže, ali i više desetina fotografija iz različitih foto-arhiva, kao i filmski materijal iz fonda Programskog arhiva RTS-a i RU „Filmske novosti”. Predmeti koji se izlažu pripadaju fondovima dva muzeja koji su izložbu i kreirali, kao i muzejima u Leskovcu, Kragujevcu i Boru, dok je deo građe pozajmljen iz privatnih kolekcija.

U fokusu kustosa Muzeja nauke i tehnike bila je tehnologija sa procesima proizvodnje, dok su kustosi Muzeja Jugoslavije predstavili industriju kao složen oblik udruživanja ljudi. U Beogradu su ova dva komplementarna dela postavke bila izložena u dva različita muzeja, dok će u Kragujevcu biti objedinjeni, u redukovanoj i prilagođenoj verziji, u jednu celinu i na jednom mestu. 

Foto: Muzej nauke i tehnike Beograd

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.