Izložba „Popis: Lice našeg vremena” u SKC-u

U Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra Kragujevac u utorak, 14. maja u 20 sati, biće otvorena izložene fotografije Predraga Trokicića pod nazivom „Popis: Lice našeg vremena”.

Fotografije su nastale tokom 2015. godine, za vreme Popisa stambenih objekata za porez na imovinu Negotinskog kraja. Predrag Trokicić je tada kao anketar svakodnevno posećivao sela iz okoline Negotina i usput je fotoaparatom beležio svaki prizor koji mu se činio vrednim čuvanja.

– Fotografije napuštenih sela nisu retkost, prestavljaju često inspiraciju fotografima koji žele da uhvate čar, ili češće očaj, napuštenih i sve više zapostavljenih mesta. U tom broju različitih pristupa, od dokumentarnih, socijalno angažovanih, krajnje realističnih izdvojile su se ove fotografije, koje kao da ne pripadaju ni jednoj od ovih kategorija a opet se mogu svrstati u svaku od njih. One iako prestavljaju dokument stanja na terenu, poseduju krajnje ličan pristup nekoga ko je i sam potekao iz takve sredine. Predrag intimno doživljava zatečeno stanje, približavajući nas subjektu, koristi snagu fotografskog medija kao objektivnog zapisa stvarnosti kako bi nas uvukao u priču i istakao one prizore koji najjasnije izražavaju zatečene društvene odnose, navodi se u katalogu izložbe.

Predrag Trokicić je fotograf, restaurator nameštaja, anketar i učitelj iz Negotina. Fotografijom se aktivno bavi poslednjih deset godina. Od 2015. je stalni foto saradnik „Peščanika“ i humanitarnog časopisa „Liceulice“.