Izložba Radoša Antonijevića u Galeriji Rima

U galeriji „Rima” u Kragujevcu, u četvrtak, 10. novembra, biće otvarena izložba Radoša Antonijevića naslovljenu „Veneciji, s ljubavlju“. Vajar, profesor i dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Antonijević predstavlja projekte osmišljene namenski za četiri uzastopna izdanja Venecijanskog bijenala: Kosovski ciklus – 101 godina posle (2015), Na svome mestu stajati (2017), O koristi i šteti istorije za život (2019) i Dostojni sreće (2022).

Predlozi/projekti za predstavljanje Republike Srbije na Venecijanskom bijenalu jesu specifični i izdvojeni umetnički projekti u Antonijevićevom opusu budući da su vremenski, prostorno i tematski unapred određeni kontekstom venecijanske izložbe. U okviru izložbe u galeriji Rima, uz prateće tekstove koji se odnose na svaki od projekata, umetnik predstavlja četiri makete koje su, pored brojnih skica i digitalnih modela, centralni skulptorski materijalizovan oblik originalnih projekata kao celina.

– Svaki projekat za polaznu tačku uzima forme koje vizuelizuju pažljivo odabrane ideje i mesta iz prošlosti, koje su prevazišle aktuelnost u svojim savremenostima i postale prepoznatljivi prostori istorijskog iskustva, o čemu u katalogu izložbe piše istoričarka umetnosti dr Ana Ereš.

Antonijević je u međuvremenu, u okviru svojih samostalnih predstavljanja, privremeno realizovao deo skulptura iz venecijanskih projekata. Međutim, sagledane kao deo prvobitnih predloga i zamisli, skulpture u galeriji Rima ukazuju i na moguću konceptualnu inverziju u kojoj je Venecijanski bijenale sa svojom složenom geopolitičkom pozicijom, istorijom i značajem,  od početne postavke postao integralni element njegovih radova.

Radoš Antonijević je osnovne i magistarske studije skulpture završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu je doktorirao 2014. sa temom Korektivi oblika – vodič kroz skulptorske fenomene. Svoje radove je izlagao samostalno u Salonu MSU u Beogradu, zatim u MSURS u Banjaluci  i u MSUV u Novom Sadu. Od grupnih izlaganja treba izdvojiti izložbu u Nacionalnom muzeju savremene umetnosti u Bukureštu, zatim u MSU u Beogradu, na Štajerskoj jeseni u Gracu i na Oktobarskim salonima u Beogradu 2003.  2004. i 2006. Njegove skulpture nalaze se u brojnim javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Redovni je profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i trenutno je na funkciji dekana.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.