Kabare „Druga strana filma“ na Đačkom trgu

Kabare „Druga strana filmaˮ biće izveden u petak, 7. jula na Đačkom trgu sa početkom u 20.30 časova u okviru Kragujevačkog kulturnog leta.

Ideja kabarea je da se prikaže važnost i veličanstvenost muzike koja je neophodna pokretnim slikama.

Filmska muzika predstavlja centralnu tačku. Kvintet izvodi čuvene hitove iz filmova: Amarkord, Žaoka, Misija, Džems Bond, Kum, Top gan, Petparačke priče, Titanik, Kabare, Mačke iz visokog društva, Flinstons, Ameli Pulen, Groznica subotnje večeri.

Glumac pripoveda tople i duhovite priče i na taj način film prikazuje iz drugog ugla. Postavlja pitanje kakvih se sve priča i sami sećamo dok slušamo filmsku muziku? Ostavlja publici temu za maštanje – koja je njihova priča.

  • S obzirom na to da je filmska muzika jedna od grana klasične muzike, želimo ovim putem da ukažemo na njihovu povezanost i sličnost. I to zvukom akustičnih, simfonijskih instrumenata, oboa, glas, violina, violončelo, kontrabas i džez gitara. Smatramo da je naročito važno da se takav zvuk, koji nije baziran na elektronici, već je bogat rafinisanim bojama, dinamikama i aranžmanima, prikaže što većem broju publike, naglašavaju učesnici.

Tekst je napisala Nina Ćosić, koja kao pisac, za sobom ima objavljen roman i zbirku priča, kao i dramatizaciju predstave, „Knjiga o džungli” koja se izvodi u dečijem pozorištu „Pinokio”. Glumac Aleksandar Lazić jedan je od značajnijih glumaca svoje generacije koji je ostvario velilki broj uloga na filmu, televiziji i pozorištu.

Izvođači su renomirani muzičari Simfonijskog orkestra RTS, Beogradske filharmonije i Big banda RTS: Quintet Da capo – Nina Ćosić, oboa, glas; Hemnalina Miresković, violina; Nataša Lišanin, violončelo; Srđan Lišanin, kontrabas; Jevrem Ćosić, jazz gitara.